Ворог застосовує вже весь наявний арсенал, щоб хоча б якось отримати тактичні успіхи на полі бою.

Російські окупанти намагаються захопити острів Нестрига на Херсонщині, використовуючи навіть гідроцикли. Про це повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук під час телемарафону.

«Вчора вони вже гідроцикл застосували. Це щось новеньке. Але це так само не допомогло. Кількість людей в російській формі із «засмагою» синього кольору на березі цього острова все зростає», — зазначив він.

За словами Плетенчука, значна кількість втрат серед російських військових пов’язана з тим, що вони змушені вести штурмові дії з води, де місцевість відкрита, що ускладнює їхню роботу. Він також не виключив, що противник посилить свої спроби захоплення острова, збільшуючи застосування техніки. Плетенчук підкреслив, що ситуація складна, але під контролем.

Відповідаючи на запитання з приводу намірів ворога «зачистити» плацдарм у Кринках від українських бійців, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня зазначив, що спочатку нехай зберуть трупи своїх загиблих, «якщо зможуть їх відібрати у місцевих собак і лисиць».

Нагадаємо, ще 29 квітня стало відомо, що ЗСУ взяли під контроль острів Нестрига на Херсонщині.

Тоді начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук пояснив важливість встановлення контролю над островом Нестрига у дельті Дніпра на території Білозерського району Херсонської області.

За його словами, це фактично останній острів перед гирлом річки, на правобережній частині, неподалік населених пунктів Велетенське та Кізомис. Він підкреслив, що для Сил оборони важливо закрити цю територію від можливих диверсантів і ворожих виходів. Саме тому росіян з острова вибито.

Водночас начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук одному з українських телеканалів розповів, що на Південному напрямку немає ознак створення наступальних угруповань російської окупаційної армії, хоча вони можуть перекинути мінімальні ресурси з Криму.

“Немає ознак створення наступальних угруповань. Різких змін у становищі, у складі або тактиці ворога теж не відзначається”, — сказав він.

За словами спікера, військові дії РФ зараз спрямовані переважно в інший напрямок, але навіть там вони постійно демонструють свою військову присутність.

“І що стосується спроб нібито повернутися на Правобережжя, дорогою їм зустрівся вкритий очеретом острів Нестрига, який фактично розташований на правій частині берега після гирла річки, якщо дивитися з лівого берега і, як бачимо, це теж проблема. Вони, звісно, намагатимуться й далі, вони будуть, можливо, навіть робити ці вилазки частіше. Можливо, навіть мінімальні ресурси, зокрема хімічні засоби, перекинуть із Криму. Таке теж можливо. Але ми до цього готуємося, тому, відповідно, реагуємо на зміну обстановки”, — сказав Плетенчук.

Додамо, раніше коли Збройні сили України лише розпочинали операцію на лівому березі Дніпра, деякі західні ЗМІ писали про її “самовбивчий характер”. Однак результатом стало розширення зони української присутності на лівому березі. Тоді навіть окупанти були змушені визнати, що за останній тиждень Збройні сили України розширили присутність приблизно до двох кілометрів завдовжки та вглиб — до 500 метрів. Це серйозні успіхи. Плюс взяття під контроль острова у дельті Дніпра.