Після вторгнення президента Путіна в Україну, РФ вислала сотні тисяч своїх громадян на поле бою, що стали для багатьох їх могилами. Тепер матері та дружини російських військовослужбовців, чиє місцеперебування невідоме, виступають як одні з найгостріших критиків військових дій Росії, висловлюючи в цей спосіб відкритий виклик Путіну та його авторитарній системі, повідомляє The Wall Street Journal.

Не виключення, що більшість росіян вимагають від Володимира Путіна закінчення так званого «СВО», адже розуміють що помирає левова частина просто за інтерери кремлівського лідера. До росіян певно дійшло, що Путін готовий боротись до останнього мобілізованого аби слідувати своїм амбіціям.

«Горе і гнів посилюються відсутністю прозорості з боку російського уряду щодо солдатів, які пропали безвісти або ймовірно мертві. У російських соціальних мережах з’явилися групи, в яких беруть участь десятки тисяч родичів і друзів зниклих безвісти солдатів, де вони діляться інформацією в надії з’ясувати, що ж сталося», — ідеться в публікації.

Все це ставить під сумнів твердження Кремля про те, що росіяни підтримують війну в Україні і готові заради неї пожертвувати своїми близькими.

«Хоча напруженість поки що не становить серйозної загрози для Путіна, в кінцевому підсумку вона може перерости в більш широке інакомислення. Кремль заборонив висвітлення війни всередині країни і не повідомляє жодних офіційних даних про солдатів, зниклих безвісти. Востаннє Міністерство оборони Росії надавало публічні дані про кількість своїх солдатів, загиблих в Україні, у вересні 2022 року, коли повідомлялося, що загинуло 5937 осіб. За оцінками США, понад 300 тисяч російських військовослужбовців було поранено або вбито», — пише WSJ.

Сергій Кривенко, керівник російської правозахисної організації «Гражданин.Армия.Право», що захищає інтереси російських військовослужбовців, висловив думку, що військові «не готові до такого рівня втрат» і не мають спеціальних підрозділів для евакуації загиблих з поля бою. Існує також думка, що загиблих бійців кидають, щоб уникнути виплат компенсацій їхнім сім’ям.

Ні Кремль, ні Міноборони РФ не відповіли на прохання прокоментувати ствердження щодо того, що РФ кидає своїх загиблих на війні та навмисно занижує втрати.

У статті також зазначається, що в квітні 2023 року Держдума Росії затвердила зміни до Цивільного кодексу, які дають можливість солдатам, що беруть участь у бойових діях на території України, вважатися зниклими безвісти або загиблими протягом шести місяців у разі відсутності інформації про їхнє місцеперебування.

Додамо, поточний рік Путін оголосив роком сім’ї. Сотні тисяч загиблих, дружини втратили чоловіків, діти тат, і таких буде ще більше, і більше, адже мобілізація шаленими темпами там продовжується і донині в країні-агресора.»В темну» мобілізація відбувається у куди більших масштабах.

Якщо наприклад, розглядати місто Якутськ. Враховуючи, що усе населення міста від 18 до 59 років становить трохи менш як 187 тисяч осіб, а чоловіків у місті приблизно 43,5%. Таким чином, навіть якщо припустити, що з однієї адреси було мобілізовано лише одного чоловіка, а мерія змогла охопити всі такі адреси, то на війну було викрадено понад 2% працездатного чоловічого населення міста.

Путін вкотре доводить, що життя людей для нього не головне, а вот амбіції та мрії на першому місці.