В тимчасово окупованому Криму палає база російських окупантів. Є ймовірність, що росіяни постраждали від української зброї.

На базі російських окупантів поблизу міста Саки у тимчасово окупованому Криму лунають шалені вибухи. МІсцеві панікують, а росіяни гарячково видають одну брехню за іншою, сподіваючись применшити масштаби серйозності вибухів.

У мережі одразу почали лунати припущення, що партнери таки надали ЗСУ ракети для пострілів великої дальності. Втім, є ще одна версія щодо зброї, завдяки якій у Криму сталася “бавовна”.

Видання New York Times з посиланням на високопоставленого українського військового чиновника, ефективна атака по базі росіян біля міста Саки – це заслуга воїнів ЗСУ. Їм вдалося вдарити по базі росіян, з якої вони часто завдавали ударів на Півдні.

Він також додав, що такого прицільного удару вдалося завдати, застосовуючи виключно українську зброю. Про її тип та характеристики він розповідати не став.

Експерти гадають, яку саме зброю застосували ЗСУ, адже здійснити такий дальній постріл можна далеко не з всіх комплексів. Дехто припускає, що могла діяти українська авіація, але тоді виникає питання, як їх могла пропустити протиповітряна оборона окупантів. Також вони переконані, що удар по Криму є яскравою ілюстрацією успіхів ЗСУ.

Крим не визнається у світі жодною цивілізованою країною, як російська територія, окрім тих країн, які можна порахувати на пальцях однієї руки. Пише співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Тому я не бачу жодних політичних перешкод для того, щоб Україна мала повне право атакувати російські військові цілі на території Кримського півострова. Це — як політичний аспект, про який говорили в контексті можливих ризиків і провокації Росії до більш радикальних актів стосовно України.

Друге — це суто у воєнному плані. Я думаю, це надзвичайно символічний крок. Очевидно, що рішення про це ухвалювалося не лише військовим, а й військово-політичним керівництвом України. І тому, на мій погляд, цей удар по військових цілях у Новофедорівці в Криму очевидно можна ставити в один рівень з потопленням крейсера Москва. Це оті важливі моменти війни, які можуть розглядатися як тактичного рівня військова акція, що може мати стратегічний ефект на перебіг війни.

Щодо технічного боку справи — чим поцілили. Почекав би офіційних повідомлень. Не виключаю, що це може бути як українського виробництва зброя, так і зброя, яку нам уже поставили західні партнери. Комунікація в цей час повинна бути адаптована до умов війни. Можна робити заяви про те, що західні партнери будуть утримуватися від постачання Україні зброї з дальністю, що здатна вражати цілі на території Росії. А при цьому цю зброю постачати і продовжувати говорити, що це «не наша зброя». Це цілком прийнятна риторика. Не має нічого спільного із обмеженнями стосовно свободи слова чи непрозорості у зовнішній політиці.

Цілком можливо, що цілями у Новофедорівці могли бути не лише склади з боєприпасами чи стоянки авіаційної техніки, але також засоби радіолокаційного контролю. Тому що такі операції зазвичай проводяться у комплексі, оскільки це — класика авіаційних операцій, що, насамперед, потрібно подавити ворожу ППО як засіб виявлення і враження повітряних цілей. Тому цілком допускаю, що це був комплекс по їхніх системах ППО. Не думаю, що в Криму почнеться паніка. Але думаю, що більш активно там задаватимуться абсолютно логічні питання, які вже доволі часто звучать навіть на абсолютно прокремлівських патріотичних їхніх майданчиках чи там цитуються якісь бесіди, чи обмін думками на вулиці. Наскільки Крим є захищеним, наскільки можна довіряти окупаційній владі, їхнім заявам стосовно того, що Крим — під надійним захистом. Очевидно, що це будуть сумніви у можливостях ЗС РФ. І логічно очікувати на те, що можливо будуть певні корективи внесені в інтенсивність туристичного потоку, який і без того впав. Ну, і можливо ми побачимо (це буде не негайний ефект) певний відтік з території Криму нещодавніх «понаєхавших».