«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

30 вересня — свято Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії

Шанувати пам’ять Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії заведено 30 вересня. Софія з самого народження дотримувалась християнської віри.

Після народження своїх доньок, вона навчала їх вірі у Господа. У ті часи, язичники намагались винищити християнство, тому правитель спробував вмовити дівчат підтримати язичницьку віру. Віра, Надія й Любов відмовили імператору, за що й поплатились, їм відрубали голови.

Коли Софія дізналась про це, вона поховала донечок та сама померла. Дівчата були ще маленькими.

Всі жінки прокинувшись починали плакати, бо вірили що сльози це оберіг, який захистить їх від злого духу. Таким способом вшановували пам’ять святої Софії, яка оплакувала своїх доньок, після їхньої смерті.

Люди вірили, що цей день є нещасним та несе небезпеку. Тому, утримувались від святкувань, заручин та весіль. Було заведено заміжнім жінкам відвідувати храм, щоб купити там три свічки. Дві потрібно запалити та встановити біля священного лику Ісуса, а одну опівночі запалити вдома.

Цю свічку потрібно встромити у коровай й промовити 40 разів слова – щоб зло покинуло оселю й настав спокій. Зранку пригостити короваєм членів своєї родини, інших пригощати не можна.

Цього дня завжди прохолодна погода та йде дощ. Люди моляться іконі, щоб Господь подарував їм діточок та зберіг їхню родину.

Прикмети цього дня:

  • Якщо погода цього дня посушлива, тоді зима ще довго не прийде.
  • Спіймаєте багато риби, якщо цього дня тепла та сонячна погода.
  • На Покрову чекайте морозів, якщо побачили, як журавлі відлітають у вирій.
  • Чекайте ранньої весни, якщо 30 вересня дощить.
Все буде Україна