Угорщина не може підтримати запланований Європейським Союзом восьмий пакет санкцій проти Росії, якщо він міститиме обмеження проти енергетичного сектору. Про це заявив керівник апарату прем’єр-міністра Гергей Гуйяш, пише “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Угорщина вже багато зробила для підтримки європейської єдності, але якщо в пакеті є енергетичні санкції, то ми не можемо і не будемо його підтримувати”, – сказав Гуйяш на брифінгу.

У середу Єврокомісія запропонувала нові санкції проти Росії, включаючи більш жорсткі торговельні обмеження і обмеження цін на нафту для третіх країн. Запропоновані санкції не передбачають більш жорстких заходів, включаючи заборону на імпорт російських алмазів. Для введення санкцій країнам ЄС потрібна одностайність, угорський прем’єр Віктор Орбан раніше цього тижня заявив, що санкції ЄС “дали зворотний ефект”, підвищивши ціни на енергоносії і завдавши удару по європейській економіці.

Нагадаємо, досі Угорщина, яка є членом ЄС і НАТО, подавалася під тиском союзників і вимушено голосувала за попередні набори європейських санкцій. Але при цьому Будапешт часто наполягав на винятках для себе, а також домагався скасування деяких пропозицій, зокрема виступав проти внесення до санкційних списків лідера російської православної церкви патріарха Кіріла, котрий благословив війну Росії в Україні.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вже тривалий час зазнає гострої критики з боку Європейського Союзу за те, що називають зосередженням влади в руках урядової партії Фідес та контролем уряду, або близьких до влади осіб над засобами масової інформації та іншими установами в країні. Орбан активно підігрує агресору – Кремлю, захищаючи не загальні, а скоріше особисті інтереси, які об’єднують його і російського диктатора путіна.