Аварія на газопроводах “Північний потік-1” і “Північний потік-2” не є випадковістю. Вона сталася через умисну диверсію. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Reuters.

“Вся доступна інформація вказує на те, що це результат навмисних, безрозсудних і безвідповідальних актів диверсій”, — сказав він.

Він додав, за цими діями послідує зустрічна відповідь, проте Столтенберг не уточнив подробиці.

“Ми, як союзники, зобов’язалися готуватися, стримувати і захищатися від примусового використання енергії та інших гібридних тактик державними і недержавними суб’єктами. Будь-який умисний напад на критично важливу інфраструктуру союзників буде зустрінутий єдиною і рішучою відповіддю”, – сказав генсек.

Раніше європейські чиновники з органів безпеки заявили, що поблизу зон витоків були помічені російські підводні човни. Однак поки невідомо, чи були причетні ці кораблі до підриву трубопроводів. Повідомляється, що вони регулярно працюють в цьому районі.

Важливо підкреслити, що за даними Служби безпеки Німеччини, обидві нитки газопроводу Північного потоку і одна нитка Північного потоку-2 можуть назавжди виявитися непридатними для використання після пошкоджень, які вони отримали в результаті аварії в Балтійському морі. Якщо пошкоджений трубопровід не буде швидко відремонтований, то велика кількість солоної води, яка потрапить всередину, викличе корозію і зруйнує його.