Ворог і надалі намагається взяти під контроль всю Донецьку область, однак його раз за разом спіткає невдача. Наші бійці лише протягом поточної доби відбили 11 атак противника в районах різних населених пунктів. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

За поточну добу, 29 вересня, підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів:

Зайцеве, Майорськ, Весела Долина, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка Нью-Йорк, Первомайське, Виїмка, Павлівка та Безіменне.

Російські загарбники продовжують зазнавати втрат. Зокрема, у Генштабі ЗСУ підтвердили ураження зосередження живої сили та військової техніки противника у районі Нової Кубані Херсонської області, що призвело також до детонації боєприпасів. Втрати ворога уточнюються.

А в результаті вогневого ураження окупантів в районі Софіївки Бердянського району Запорізької області, ворог втратив понад 40 осіб пораненими та близько 15 загиблими.

Крім того, в лікувальні заклади міста Старобільськ Луганської області за останні дні доставлено понад 200 поранених загарбників.

Генштаб ЗСУ очікує, що після проведення псевдореферендумів на окупованій території України та мобілізації російська влада може вдатись до ескалації на фронті.

“Мобілізаційні заходи в країні-агресорі тривають. Після проведення псевдореферендумів та нарощування противником угруповань своїх сил не виключається ескалація обстановки”,- повідомив на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України бригадний генерал Олексій Громов.

За його словами, це буде характеризуватись, насамперед, нанесенням противником ударів по критичній інфраструктурі з одночасними спробами активізувати бойові дії з метою захоплення територій всієї Донецької, Запорізької та Херсонської областей України.

Російські мобілізовані з вересневого призову уже перебувають на лінії фронту в Україні. Їх переважно використовуватимуть як розхідний матеріал, щоб російське командування могло планувати додаткові дії.

Нові бійці армії росії не мали належний військовий вишкіл, що й призведе до їхніх великих втрат в майбутньому. Про це 24 каналу розповів радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович.

Радник голови ОП зазначив, що перші мобілізовані у вересні російські окупанти уже перебувають на лінії фронту в Україні.

Їх небагато, але цей контингент напхали до підрозділів у районі Сватового та Харківської області, де треба затикати “дірки”. Більшість підійде тижнів через два. Все тому, що довга “доставка”, оскільки їх звозять з усієї росії,
– пояснив Арестович.

За його словами, у цих бійців не буде нормального військового вишколу, позаяк росія не матиме для того ресурсів.

“Дадуть стрільнути пару разів, кинуть гранату. І то – навряд. Треба 200 тисяч гранат витратити на навчальні кидки – це забагато. Після цього все – вперед, і з піснею – в бій”, – додав оглядач.

Арестович вважає, що росіяни намагатимуться залучати мобілізованих “хвилями”.

Перша хвиля буде 60-90 тисяч. Загальна чисельність російських військ, яка заходила до України у лютому, включаючи квазіреспубліки, – це 320 тисяч осіб. Нині їх менш як 150 тисяч. Вони навіть “угруповання вторгнення” не відновлять. З того часу окупанти стали набагато слабшими: авіація практично не літає, ракети витрачені,
– вказав радник.

Водночас ЗСУ стали сильнішими, що вносить свої корективи у такий процес.

“ЗСУ побільшало, триває підготовка, вони стали злішими – з перемогами та західним озброєнням. Ці 90 тисяч для ЗСУ – це як мастило для багнета. Вони взагалі нічого не змінять”, – переконаний співрозмовник.

Нових “бійців” окупанти застосовуватимуть як розхідний матеріал.

“Ні про які “мішки” не йтиметься – їх збирати не встигатимуть, позаяк тут кадрові “елітні” частини не збирали. У кремлі вже списали подумки першу хвилю. Там логіка, що вони зараз загинуть й дадуть час на більш професійну та якісну підготовку другої та третьої хвиль. Але цього не буде просто тому, що немає ресурсів”, – підкреслив Арестович.

Такі необдумані рішення росія вже приймала неодноразово.