fbpx

Варшава, Краків, Вроцлав и Гданськ – всі ці міста стали нам на кілька тижнів-місяців домівками. Хоча домівками їх важко назвати, я чекала від Польщі, коли ми їхали, більшого. Та наш Луцьк кращий. Чим не влаштувало? Поясню

Варшава, Краків, Вроцлав и Гданськ – всі ці міста стали нам на кілька тижнів-місяців домівками. Хоча домівками їх важко назвати, я чекала від Польщі, коли ми їхали, більшого.

Та наш Луцьк кращий! Чим не влаштувало нас життя в Польщі? Поясню детальніше, не в осуд.

Ми, виїхавши з Луцька в кінці лютого, пожили в найбільших містах Польщі — Варшава, Краків, Вроцлав та Гданськ. В останньому навіть є море (щоправда, холодне до неможливості) та порт, тому всі моряки прагнуть саме туди.

Центри культурного життя – Варшава та Краків. Щороку ці міста зустрічають мільйони туристів та проводять на своїх вулицях безліч фестивалів. До речі, шукати квартиру краще до часу напливу туристів та студентів, коли різниця місячної ціни оренди може сягати 100-150 євро.

Ціни на оренду однокімнатної квартири у Варшаві стартують від 100 євро на місяць. За цю суму ви отримаєте мегамалу квартиру-студію на околиці польської столиці. Ближче до центру вартість буде вже від 150 євро за «одиницю», а трикімнатні апартаменти у центрі міста – від 800 євро на місяць.

Краків у цьому сенсі більш доброзичливий: на околицях здають за 70 євро, ближче до центру – від 100 євро, а апартаменти у центрі із двома кімнатами – за 220-250 євро.

За оренду квартири за всі комунальні платежі відповідає орендар. У Варшаві вартість утримання квартири площею 37 кв. м коштує близько 64 євро в середньому. У Кракові 32 кв. м обійдуться вам у 57 євро. Ці ціни середні, оскільки можуть відрізнятися залежно і від району проживання, і від компанії, що управляє, яка обслуговує ваш будинок.

До речі, будинки, які перебувають на балансі міста, мають право оплачувати комунальні платежі за пільговими тарифами.

Ціни в Польщі на їжу, до слова, приємні. Дещо зараз коштує дешевше, ніж у нас. Супермаркети Польщі не особливо щедрі на різноманітні акції, покликані допомогти заощадити. Однак у деяких магазинах є окрема полиця для знижених у ціні продуктів, де можна придбати товар з неідеальною упаковкою на 50-70% дешевше ідеального аналога.

Одноразовий проїзд у транспорті Варшави позбавить ваш гаманець від 1,2 євро, а місячний проїзний – від 25,45 євро. Незважаючи на те, що у Варшаві працює метро, поки лише одна лінія, ніхто не прагне, подібно до Києва, купувати та орендувати житло саме біля станції метрополітену.

Все тому, що наземний транспорт польської столиці розвинений прекрасно, скрізь ходять зручні трамваї та автобуси, на яких з будь-якої околиці до центру можна дістатися за 25-30 хвилин.

Вартість таксі у польській столиці стартує від 1,85 євро.

У Польщі медобслуговування може бути платним та безкоштовним. Привілеєм останнього користуються ті, хто придбав страховку та особи, які сплачують внесок за медичне обслуговування. Якщо повз ці дві категорії ви благополучно пролетіли, як ми, то вартість візиту до «лікаря першого контакту» досить дорога, а консультація (і лише вона!) витягне з вашого гаманця від 15 до 25 євро.

До речі, до лікаря вам доведеться звертатися з приводу, оскільки без рецепта в аптеці вам продадуть тільки спрей від нежиті. На цьому безрецептурний відділ аптек закінчується, далі – лише із заповітним папірцем.

Мені не підійшла ще сфера послуг. У принципі, націнка в Польщі на сферу послуг лише трохи відрізняється від, скажімо, наших великих міст. Так, візит до перукарні на чоловічу стрижку стартує від 1 до 10 євро, м’ясна страва в ресторані середнього рівня – від 5 євро, пляшка пінного там коштуватиме приблизно 2 євро, а червоненького — 10 євро.

У Варшаві працює безліч музеїв, гастрольних виставок та різних закладів. Загалом і молодь, і старше покоління знайдуть чим зайнятися. На відміну від Варшави, Краків пропонує куди меншу кількість розваг, проте ряснішу музейну та екскурсійну програму.

Ми ж за кілька місяців зрозуміли,що наш Луцьк – найкращий, тому повернулися і раді.

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, спеціально для Ibilingua.com.

You cannot copy content of this page