fbpx

Я вам так скажу, тут черевики швидше зітреш, ніж забрудниш. Я з дітьми перебралася сюди в березні з села під Києвом. Ми стикнулися і з труднощами, і з радощами. Наведу деякі побутові моменти, до яких було особливо складно звикнути. Обід суворо за розкладом. Так, я працюю прибиральницею в одному з офісів. Автобуси та поїзди метро постійно спізнюються. Не вистачає душевності. Незграбна «сосискова» кухня

Я вам так скажу, тут черевики швидше зітреш, ніж забрудниш. Я з дітьми перебралася в березні з села під Києвом

Хочу розповісти про наше нове життя в німецьуому Нюрнберзі.

Я з дітьми перебралася в березні з села під Києвом до Нюрнберга. В Баварії ми стикнулися і з труднощами, і з радощами. Складнощів було у перші півроку.

Наведу деякі побутові моменти, до яких було особливо складно звикнути:

Обов’язкове сортування сміття на п’ять категорій. На кухні завжди стоїть п’ять пакетів, за якими треба розкладати відходи: харчові, пластик, папір, скло та інше.

Повсюдне використання пошти: все – від PIN-конвертів до посвідки – відсилають у паперовому вигляді та складають у поштову скриньку. Це єдиний спосіб, схвалений законодавством Німеччини.

Дороге таксі та відсутність мобільних сервісів для його замовлення.

Обід суворо за розкладом (так, я працюю прибиральницею в одному з офісів). Багато хто встановлює щоденні нагадування у календарі про те, що офісна їдальня працює до 13:30. Після цього часу пообідати можна буде лише вдома, оскільки офіс розташований у лісі та вийти нікуди.

Довгий час доставки меблів – чекати доводиться до восьми тижнів.

Непунктуальність громадського транспорту. Автобуси та поїзди метро постійно спізнюються, 3-хвилинна пересадка часто перетворюється на 20-хвилинну.

Нерозвиненість банківських технологій. Карти міжнародних платіжних систем коштують дорого, такого поняття як SMS-повідомлення про зміну балансу не існує.

Словом, Німеччина – не найпростіша країна для проживання.

У Нюрнберзі та околицях знаходяться штаб-квартири Siemens, Adidas, Puma, Gfk, Schaeffler Group, регіональні офіси багатьох технологічних компаній, філії «Великої четвірки» тощо. При незнанні німецької мови легко можна влаштуватися тільки в Adidas і Gfk. Інші компанії навіть вакансії не публікують англійською. Ну от в одній з компаній я й прибираю.

Працювати з німцями, з одного боку, приємно – всі вони професійні, ефективні, пунктуальні та акуратні. З іншого боку, не вистачає душевності: колеги мало спілкуються на неробочі теми, практично нічого не знають про позаофісне життя один одного та рідко збираються після роботи.

Хоча, треба сказати, у мультикультурних колективах – наприклад, у нашій компанії, працюють турки, сінгапурці, швейцарці, ефіопи, в’єтнамці, єгиптяни, алжирці та німці – ситуація трохи краща.

Про вартість житла. За суму до 1000 євро можна знайти пристойну квартиру. Але за німецькими мірками досить невелика – близько 80 м². Електрика, газ, вода та інші комунальні послуги оплачуються окремо – у нас виходить до 30% вартості ренти.

Однак ця сума багато в чому залежить від звичок. У Німеччині швидко починаєш закривати воду, коли чистиш зуби, мити посуд в енергозберігаючій посудомийній машині та зменшувати градус опалення, коли на вулиці не дуже холодно.

Пошук житла – окрема історія. Роботодавець сам шукав для мене квартиру. На це знадобилося півтора місяці – не всі готові поселити на строк менше трьох років і розглянути українців як мешканців. Квартир мало, ринок управляється орендодавцями, тому на перегляд будинку варто приходити акуратно причесаною, з трудовим договором (щоб довести платоспроможність) та резюме.

Продукти можна знайти на будь-який смак та гаманець – як і у нас Є дорожчі супермаркети, дискаунтери та невеликі магазини з національним колоритом – турецькі, азіатські тощо.

У пристойному німецькому продуктовому магазині середні ціни такі:

Десяток яєць – 1,5 євро.

Сир (100 г) – від 2,5 євро.

Пиво (0,5 л) – від 0,7 євро (додатково оплачується пляшка, яку потім можна здати).

Індичка (1 кг) – 6 євро.

Яловичина (1 кг) – 7 євро.

Йогурт (0,5 л) – 1,5 євро.

Воду можна пити із-під крана.

Турецький фастфуд найдоступніший: 5,5 євро приблизно за 700 грам м’яса з салатом та коржиком. Середній чек у «хіпстерському» кафе (з бургерами чи італійським меню) — 40 євро на двох із пінним. У туристичному німецькому традиційному ресторані близько 50 євро.

Без машини у Німеччині важко. 90% колег приїжджають на роботу на автомобілі, оскільки багато хто живе у сусідніх містечках. Дороги хороші, а парковка біля офісу безкоштовна та велика. Не завжди можна знайти паркування біля будинку, а в центрі воно лише платне – в середньому 1,8 євро/година.

Одна поїздка громадським транспортом коштує 3 євро, при покупці через мобільний додаток – 2,7 євро.

Передбачені різні системи знижок: якщо їздиш із великою родиною, вдень після спаду ранкового трафіку, на короткі відстані або регулярно протягом року, то проїзний коштуватиме 80 євро на місяць

Баварія – найбагатший регіон Німеччини, а Нюрнберг – друге місто у Баварії після Мюнхена. Це позначається на всьому: доглянутий центр, роботизоване метро без машиністів, великий аеропорт, безліч туристів.

Перша перевага міста – місце розташування. Нюрнберг знаходиться в центрі Європи – Чехія, Італія, Швейцарія, Австрія всього за три години на машині. Звідси літає багато лоукостерів Європою. Авіахаби — Мюнхен, Відень, Франкфурт, Цюріх — за 40 хвилин польоту.

Друга перевага – це клімат. Зима в Баварії коротка, суха та тепла. Черевики тут скоріше зітреш, ніж забрудниш. Літо починається у квітні, закінчується у листопаді і постійно радує сонцем.

Про природу Баварії та Франконії (Нюрнберг – столиця Франконії) можна говорити багато: це і гірськолижні курорти в Альпах (найближчий до Нюрнберга – Байройт, півтори години на машині), і віндсерфінг на озерах, і безліч варіантів для активного відпочинку у Франконійській Швейцарії пагорбовий регіон під Нюрнберг.

Тут багато російськомовних сусідів (мене це не радує ніскільки) — навіть є цілий район із православною церквою, населений переважно росіянами й українцями. Це дещо полегшує життя за недостатнього знання німецької: магазини, перукарні, спортивні зали — скрізь можна знайти наш персонал.

Єдине, що мені не подобається – це незграбна німецька «сосискова» кухня, відсутність супів, салатів, лимонадів.

У той же час Німеччина – країна для комфортного життя та стабільної роботи. Після переїзду сюди не варто чекати зростаючих ринків та великих викликів. Ця країна, швидше, для тих, хто воліє чисте повітря, передбачуваний робочий процес і шість тижнів відпустки для поїздок світом.

Поки що назад в Україну не збираємося, які там дітям перспективи?

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, спеціально для Ibilingua.com.

You cannot copy content of this page