fbpx

На шляху нашого з моїм хлопцем березневого тікання з Маріуполя були Крим, шмат рф, потім кілька місяців Грузії. Як же ми їй вдячні! Але зараз ми у Європейській країні, де нам неймоврно все подобається. Ми це відчули в позитивному сенсі

На шляху нашого з моїм хлопцем березневого тікання з Маріуполя були Крим і шмат рф, де ми довго не затрималися, хоч і там, і там маємо рідних. Та нам з ними більше не подорозі, і мабуть, що ніколи.

Потім – кілька місяців Грузії. Як же ми їй вдячні! Але зараз ми у Європейській країні, де нам неймоврно все подобається. Це Чехія. Ми влаштувалися на роботу – я офіціанткою, мій хлопець миє вікна.

Попри все, ми знову щасливі, як були до цього всього в нашому українському місті біля моря… Та не буду про сумне, краще розкажу, як нам тут.

Ми опинилися наче в середньовічній кам’яній казці Європи. Крім столиці, найбільш відвідуваним містом Чехії є Карлові Вари, орієнтовані на туризм, та Брно.

Прага ділиться на округи (Praha-1 – Praha-22), де під першим розуміється центр міста і далі за віддаленістю від нього – до 22. Зрозуміло, найдорожчі квартири – в історичному центрі, нам оселитися там було не по карману, тому ми знайшли житло на околиці.

Вартість оренди однокімнатної квартири в історичному центрі Праги стартує від 330 євро. За цю суму ви отримаєте квартиру в старому будинку з високими стелями площею 40-51 кв. м, в якій кухня знаходиться в вітальні, а не в окремій кімнаті. Двокімнатна коштуватиме від 440 євро.

Дещо дешевше обійдуться квартири в округах 14-17, проте варто обирати новобудови, оскільки в окрузі станцій метро Budějovická і Kačerov дуже багато будівель часів СРСР, старих і не в гарному стані.

Чехія славиться своїми комунальними послугами як щодо їх надання, так і щодо вартості. Ми це відчули в позитивному сенсі. Так, наприклад, утримання квартири площею 50 кв. м коштуватиме приблизно 85 євро.

Ціни, само собою, можуть змінюватися в залежності від району міста та керуючої компанії.

Утримання нашої квартири-студії в новому будинку коштує приблизно 70-80 євро. При цьому ми заощаджуємо воду, як і всі в країні, і електрику (у квартирі встановлена ​​електроплита, що також додає економії – це дешевше за газ).

Опалення в зимовий період, на скільки нам вже відомо, збільшує вартість комунальних, але у квартирі встановлені лічильники тепла та металопластикові вікна, тому тепловтрат немає, навіть жарко в наші м’які зими – є можливість регулювати батареї самостійно. У ціну також входить прибирання поверхів та прибудинкової території, її облагородження: висаджування квітів, новий асфальт та доріжки, обслуговування ліфтів, вивіз сміття.

Ціни маркетів Праги трохи вищі, ніж у Польщі (у нас там друзі осіли і розповідали), проте акцій, знижок та промопропозицій тут набагато більше. Найменше акцій, але одні з найвищих цін – в австрійській Billa, що входить до мережі REWE Group по всьому світу.

Ось такі приблизно ціни у маркетах Праги:

Молоко (1 л) – 0,71 євро

Білий хліб – 0,77 євро

Яйця (12 шт.) – 1,39 євро

Сир (1 кг) – 6,69 євро

Фрукти та овочі (яблука, апельсини, помідори, картопля) – 0,59-1,77 євро за 1 кг

Вода (1,5 л) – 0,49 євро

Рис (1 кг) – 1,12 євро

Імпортне пінне (0,33 л) – 1,01 євро

0,5 л місцевого – 0,57 євро

Пляшка червоненького – 4,45 євро

У столиці добре розвинений наземний та підземний транспорт. Метро налічує три лінії, а маршрутів трамваїв тут безліч. Вони проходять майже по всьому центру Праги, а для поїздки у віддалені райони можна скористатися автобусами та метро.

До слова, навіть у нічний час, після закриття метро, ​​працюють трамваї (по центру) та автобуси (у віддалені райони). Вартість та нумерація їх відрізняється.

Вартість одноразового квитка (діє 90 хвилин на всьому транспорті з будь-якими пересадками) – 1,18 євро. S

hort-ticket (30 хвилин із будь-якими пересадками) — 0,89 євро. Проїзний на добу – 4 євро, на 72 години – 11,46 євро.

Таксі в чеській столиці користуються досить рідко саме через розвинений транспорт, з яким немає проблем навіть о 2 годині ночі, проте тарифи на приватний проїзд в авто з шашками стартують від 1,48 євро.

Медицина у Чехії, як і в більшості країн ЄС, страхова. Розділена вона на добровільне страхування та обов’язкове. Тобто громадянина, який працює, страхує роботодавець, а непрацюючого – держава.

Вартість різних послуг тут у середньому вища, ніж у нас. Так, ціна за чоловічу стрижку стартує від 9 євро, а за жіночу від 15 євро (40-50 хвилин роботи майстра).

Звичайно, можна знайти і такі місця, де стрижка коштуватиме 1 євро, щоправда, результат вам, швидше за все, не сподобається. У такі заклади набирають учорашніх студентів без досвіду, вони його напрацьовуватимуть на вас.

Ресторани в Чехії діляться на Restaurant, де обід з м’ясним блюдом коштуватиме від 12 євро, та Restaurace, де рахунок стартує від 4 євро. Ми в такі поки що не ходимо.

Свинячу рульку – традиційна страва Чехії – можна спробувати практично в будь-якому барі та кафе. Її подають до пінного, тому там, де є цей напій, знайдеться і класична рулька.

Прага – красиве і найтуристичне місто Чехії, вибір розваг тут досить широкий. Клуб, театр, кіно (щоправда, тільки чеською або англійською мовою), безліч музеїв та пам’яток – всього цього вдосталь, але ми поки мало де були: робота забирає багато часу, втомлюємося, а дохід ще не великий. Проте нудьгувати тут точно не доведеться! Найбільш привабливий район життя – центр. Тут неймовірно гарно.

В Україні ми втратили все, не тілько наше місто, квартиру, а й наших рідних. Одні полинули на небо через рф, інші… перекинулися на сторону окупантів. Отже, про повернення ми поки не думаємо, поживемо й попрацюємо тут, а там час покаже.

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, спеціально для Ibilingua.com.

You cannot copy content of this page