Як відомо, українська та російська сторони ведуть перемовини про те, аби зробити територію Запорізької атомної станції безпольотною та демілітаризованою. 

Водночас, якщо це все ж станеться, то це буде ще однією перемогою України, вважає експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак .

“Радник голови ОПУ Подоляк повідомляв, що ведуться переговори з російською стороною, дуже важкі переговори про те, аби зробити атомну електростанцію, всю її територію безпольотною, перетворити на демілітаризовану зону. Тобто там не перебувають військовослужбовці російської армії, там не перебувають військовослужбовці української армії, можливо, будуть сили правопорядку українські. Тобто у будь-якому разі, якщо там не буде російських військових, це буде плюс, це перемога наша вже”, — сказав Ступак.

Ймовірно, йтиметься про створення демілітаризованої зони в радіусі 30-40 км, припускає експерт. І, можливо, процес відбуватиметься під егідою МАГАТЕ.

“Я думаю, імовірніше за все, це буде під егідою МАГАТЕ. Можливо, зайдуть співробітники поліції, але без важкого озброєння, лише з табельною зброєю. Ну, знову ж таки, це все справа переговорів. Це поки що я забігаю далеко-далеко вперед”, — сказав експерт.

“Якщо щось станеться, то величезна територія буде покрита реактивними опадами. Тому МАГАТЕ насамперед зацікавлене, щоб цей об’єкт був під контролем, щоб технологічно функціонував, щоб не було зупинення реакторів, щоб не переривалося охолодження енергоблоків”, — сказав експерт.

І також додав, що російські Telegram-канали, які асоціюються з ПВК “Вагнер”, також розповсюджують інформацію про те, що найближчим часом російські війська можуть покинути територію ЗАЕС.

“ПВК “Вагнер”, — це у РФ не просто найманці, це серйозна політична сила. І вони теж розганяють історію про те, що найближчим часом російські війська зроблять “жест доброї волі” з території Запорізької атомної електростанції”, — підсумував Ступак.