Мелітополь вже чекає на ЗСУ – і російські заарбники, схоже, й самі до цього готуються

У тимчасово окупованому Мелітополі російські загарбники тероризують місцевих жителів. Водночас серед самих окупантів та їхніх посіпак наростає паніка через наближення Збройних сил України, вони вже взялися планувати втечу з міста.

Паралельно ж вороги вишукують місцевих партизанів та змушують українських медиків до співпраці. Про це розповів мер Мелітополя Іван Федоров.

В етері національного телемарафону він розповів, що успіхи ЗСУ на фронті викликають у окупантів та колаборантів у Мелітополі справжню істерику.

“загарбники у тимчасово окупованому Мелітополі б’ються в агонії. Колаборанти обговорюють план втечі, гауляйтери тероризують медиків, а окупанти будь-яким способом шукають партизан. “Панікі нєт” не допомагає місцевим зрадникам. Жителі стають свідками того, як колаборанти обговорюють шляхи “евакуації” на Росію”, – зазначив Федоров.

У спробах “полювання” на членів українського підпілля загарбники вдаються до всіх можливих методів, зокрема, пропонують “винагороду” доносчикам. Однак це їм допомагає мало.

“Окупанти завзято рекламують чат-бот, на який спонукають жителів здавати “українських бандитів”. За цінну інформацію навіть пропонують 500 тис рублів. Проте, по-перше, окупанти самі не раз довели – їхнім обіцянкам вірити не можна. А по-друге, наші своїх не здають”, – розповів мер Мелітополя.

Також він розповів, що українським медикам у захопленому Росією місті останнім часом доводиться протистояти безпрецедентному тиску.

“Мелітопольських медиків змушують звільнитись з українських лікарень і написати заяви про прийом на роботу до російських. Причиною чергового терору є тотальний спротив наших медпрацівників – вони відмовляються співпрацювати з окупантами”, – констатував Федоров.

Зазначимо: дискусія про битву за Крим стане актуальною, коли силам оборони України вдасться вийти на узбережжя Азовського моря. Але для початку слід звільнити Мелітополь і Токмак Запорізької області. Треба зруйнувати сухопутний коридор на півострів і забезпечити блокаду російських військ. Про це заявив полковник запасу ЗСУ, учасник миротворчих місій у Косово та Іраку, військовий експерт Сергій Грабський.

В одному з інтерв’ю він розповів про те, що про битву за Кримський півострів можна буде говорити тоді, коли ЗСУ опиняться на узбережжі Азовського моря і звільнять захоплені Мелітополь і Токмак. Потрібно забезпечити блокування російських військ.

“Про Крим можна буде говорити після того, як ми вийдемо на узбережжя Азовського моря. Але для цього спочатку треба звільнити Мелітополь і Токмак. Без блокування противника на, якщо можна так висловитися, “острові Крим”, говорити про звільнення півострова неможливо”, – пояснив ситуацію Грабський.

За його словами, навряд чи можна сказати, що ЗСУ зосередяться на звільненні Криму до того моменту, поки не припинена робота сухопутного коридору, який йде з території Росії через окуповані українські землі на Кримський півострів.

“Недоцільно казати про те, що ми зосередимося тільки на Кримі, коли не відбулося розсікання сухопутного коридору на півострів. Немає необхідності звільнювати Крим без мінімізації ризиків для наших сил оборони”, – підкреслив Сергій Грабський.