$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Ющенко: Коли 25 високопосадовців Європи працюють у "Газпромі", "Роснафті", то хто створив Путіна та його авторитарний режим? G

Ющенко: Коли 25 високопосадовців Європи працюють у "Газпромі", "Роснафті", то хто створив Путіна та його авторитарний режим? Ющенко: У 2009 році за один і той самий газ із того самого родовища ми платили вдвічі більше, ніж платить Німеччина
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com
На Європі лежить значна частина відповідальності за створення авторитарного режиму президента Володимира Путіна у Росії, вважає третій президент України Віктор Ющенко. Про це він сказав в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Він пригадав ситуацію 2009 року, коли Росія звинувачувала Україну в крадіжці транзитного газу, а в Європі не вірили поясненням Ющенка, що це РФ знижує тиск на газопроводах, які ідуть в Україну і Європу.

Ющенко зазначив, що в той час Німеччина була головним контрактером російського газу і в першому кварталі 2009 року платила за 1 тис. м³ газу $175, а Україна, будучи на 1,5 тис. кілометрів ближче, – $380.

"Виписано було $480, але Юлія Володимирівна [Тимошенко] ішла на вибори. То вона домовилася на $100 нижче у 2009 році, а взагалі-то норма – $480. Так ось, за один і той самий газ із того самого родовища ми платимо у  два з лишнім рази більше, ніж платить Німеччина", – сказав колишній президент.

На його думку, можна сказати, що одним із наслідків путінської політики є "створення колективного корупційного інтернаціоналу в Європі".

"Коли 25 найвищих політичних посадовців Європи працюють у "Газпроме", "Роснефти", "Росалмазе", "Лес кругляк", "Роспакля"... Чи що там? Які там трести у них є?.. Це багато чого говорить про те, що у відповідь на питання, яке у нас буде стояти з кожним днем усе актуальніше: "Так хто створив Путіна? Хто створив авторитарний режим за останні 15–20 років?" – потихеньку ми починаємо розуміти, що одне із джерел такої творчості – це європейська політика", – заявив Ющенко.

Ющенко: Чому не отруїв Путіна, коли він був у мене вдома? Не думав, що його так погано у школі вчили. Читайте повний текст інтерв'ю

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube