$38.99 €42.16
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Британія може надати Україні винищувачі – ЗМІ

Британія може надати Україні винищувачі – ЗМІ Західні союзники розпочали дебати щодо постачання Україні бойових літаків
Фото: ЕРА
Великобританія не відкидає передання Україні винищувачів. Про це 27 січня з посиланням на свої джерела пише The Telegraph.

За даними видання, такий сценарій може настати, коли "Росію викинуть з України й українцям потрібно буде провести місію для захисту свого повітряного простору".

"Якщо ми серйозно налаштовані на перемогу України, то ми маємо довести справу до кінця", – цитує джерело газета.

The Telegraph підкреслює, що наразі постачання літаків не є пріоритетом військової допомоги, але "ніколи не кажи ніколи".

Видання стверджує, що деякі керівники британської армії говорять про недостатній внесок британських військово-повітряних і військово-морських сил у підтримку Збройних сил України й наполягають на його збільшенні.

Контекст

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року жодна країна не повідомляла офіційно про постачання в Україну бойових літаків – ні радянського зразка, ні сучасних західних.

У липні цю тему почали обговорювати активніше, але вже у вересні спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна наразі не може отримати від західних союзників винищувачі F-16 через низку причин, зокрема ішлося про необхідність адаптувати українську аеродромну інфраструктуру до цієї техніки.

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого "Рамштайну" із закликом дати Україні F-16 і далекобійні ракети, а глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявляв, що питання передання Україні бойових літаків "зрушило з мертвої точки".

27 січня координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі на запитання про постачання винищувачів заявив, що "США постійно обговорюють з Україною її потреби в озброєнні та роблять усе, щоб їх задовольнити".

26 січня видання Politico написало, що західні союзники розпочали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів.