Польський генерал Вальдемар Скшипчак пояснив, навіщо росіяни активізувалися на Запоріжжі.

Росіяни намагаються відкрити додатковий фронт на Запорізькому напрямку, щоб спробувати втягнути в бій українські резервні частини.

Про це заявив польський генерал Вальдемар Скшипчак, який у 2006-2009 роках командував сухопутними військами польського війська, пише Wiadomosci.wp.pl.

“Битва за Запоріжжя вписується в більш ранні плани Росії щодо захоплення цього регіону. Тепер може йтися про допоміжний удар, завдання якого – залучити українські резерви. Це, своєю чергою, створить сприятливі умови для основного наступу росіян, які плануються з півночі. Це пастка, щоб втягнути в бій українські частини”, — прокоментував генерал Вальдемар Скшипчак.

Польський військовий припустив, що росіяни спробують “відсікти частину країни на схід від Дніпра”.

“Це буде сильний удар із півночі. Російські війська дислокуються більш ніж за 300 км від кордону з Україною. Вони ще не рушили, але їм може знадобитися лише два дні, щоб зайняти вихідні позиції. Тому українські військові мають уважно стежити за ситуацією”, — попередив Скшипчак.

Своєю чергою, українські військові підтверджують, що спроби росіян наступати на Запоріжжі не є масштабними і успіху наразі не мають.

За повідомленням британської військової розвідки, останніми тижнями Росія зміцнювала оборонні споруди у Запорізькій області на півдні України, особливо між містами Василівка та Оріхів, а також зберігає великі сили у цьому секторі.

Чому Росія може наступати саме тут? Аналітик Костянтин Машовець зазначає виданню bbc дві основні причини.

Перша – необхідність відсунути вогневі позиції далекобійних українських засобів ураження, які здатні обстрілювати “сухопутний коридор” між Донбасом та Кримом, особливо на ділянці Бердянськ – Мелітополь.

Дійсно, найбільш далекобійна ракетна система залпового вогню в розпорядженні ЗСУ – американські HIMARS – стріляє на 80 км, що цілком достатньо, щоб тримати під прицілом і Мелітополь (приблизно 80 км від українських позицій), і Токмак (35 км). Власне, українська влада майже щотижня повідомляє про ураження об’єктів окупаційних військ у цих містах.

Друга причина можливої атаки РФ на Запорізькому напрямку – спроба запобігти українському прориву на Мелітополь. Про важливість цього міста говорив і Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. В інтерв’ю The Economist в середині грудня він казав, що контроль над ним дозволить Україні взяти під приціл Кримський перешийок і відповідно перервати основні логістичні шляхи росіян.

Але головком також наголошував, що поки що в ЗСУ сил і засобів для такої атаки недостатньо.

Інший плацдарм на Запоріжжі, де фіксується певна наступальна активність російської армії, – це містечко Гуляйполе.

Населений пункт зі славетною історією – тут на початку ХХ ст. був центр партизанського руху і столиця “анархістської території” Нестора Махна – зміг зупинити російські війська.

Навесні і восени російська армія робила декілька спроб пробитися до міста, але кожного разу невдало.

Його захоплення відкрило б значні перспективи для подальшого просування РФ, оскільки Гуляйполе розташоване на перетині трьох областей – Запорізької, Дніпропетровської і Донецької.

Однак українським силам вдалось зупинити противника на підступах до міста, а наприкінці березня навіть звільнити декілька навколишніх сіл.

Зараз російська армія обстрілює Гуляйполе і пробує пробитися до нього.

Наприклад, з початку січня російські збройні сили щоденно обстрілювали саме місто і селища навколо нього.

Міністерство оборони РФ 31 грудня навіть заявило, що вдалося захопити село Дорожнянка. Воно лежить за 6 км від Гуляйполя і розташоване на важливій трасі Мелітополь – Покровськ.

Українське командування спростовує цю інформацію росіян.

“На цьому напрямку всі позиції на попередньому рівні. Ніяких захоплень населених пунктів з боку ворога не було, – заявив ВВС News Україна речник Сил оборони Таврійського напрямку (туди входить і Запорізький) Євген Єрін, але додав: – Час від часу певні дії вони невеличкими групами або диверсійними підрозділами намагаються проводити, але ці спроби були відбиті” .

Загалом командування ЗСУ вірогідність наступу на запорізькому напрямку “не оцінює як високу, але вона є ймовірною”.

Єрін пояснив, що поки що дії РФ виглядаю як підготовка до оборони з наміром перейти в контратаку на позиції українців.