Військовий експерт Павло Нарожний висловив переконання, що танки під час контрнаступу ефективні лише в комплексі з іншою зброєю.

Він пригадав слова Залужного ще в далекому грудні 2022 року, що Україні потрібно 300 танків, а також той факт, що посол України у Франції Омельченко каже, що є домовленості із західними партнерами про 321 танк.

“Якщо говоритимемо про напрямки, то, наприклад, візьмемо Мелітополь чи Луганський напрямок. Щоб наступати там, треба сформувати ударну групу з чотирьох бригад на кожному з напрямків”, – зазначив експерт.

За словами Нарожного, ударні групи має підтримувати артилерія та окрема танкова бригада. Щоб створити танкову бригаду, потрібно приблизно 120 – 150 танків.

Тобто 300 танків – це 2 бригади. Такими двома бригадами зможемо, якщо будуть вільні загальновійськові бригади, підтримувати наступ на двох напрямках. Це суб’єктивне судження, бо невідомо, чи є у нас ці ресурси, бо наступає піхота, а не танки, – розповів Нарожний.

Він наголосив, що завдання танка – підтримка піхоти на полі бою і питання впирається у всі інші роди військ. Як зазначив Нарожний, перед тим, як танк наступає, мають пройти сапери, щоб звільнити територію від мін.

“Танк не може їхати навмання. Він є частиною неймовірно великого механізму, яким є армія. Проте повторюсь – 300 танків дають можливість наступати на декількох напрямках одночасно”, – додав військовий експерт.

Окупанти намагаються прорватись до Вугледара. Речник Східного угруповання Сергій Череватий сказав про 300 обстрілів, десятки штурмів. Нарожний зазначив, що це дуже інтенсивно, бо мовиться про десятки тисяч артилерійських пострілів на добу.

“Росіяни приблизно 2 місяці стріляли по 5 – 6 тисяч пострілів по всій лінії зіткнення. Таким чином акумулювали артилерійські боєприпаси. Проте у нас з’явилася можливість проводити контрбатарейну боротьбу. Кожен постріл – це можливість визначити артилерійську установку, яка атакує. Є шанс їх знищити. Мені точно відомо, що наші військові успішно полюють на них”, – повідомив Нарожний.

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

“Останні рішення про надання Україні танків Німеччиною, США, іншими союзниками говорять про те, що, зокрема, в Берліні, змінився підхід до ситуації та уявлення про цю війну. Країни Заходу зрозуміли, що альтернативи масованих поставок Україні всіх видів озброєння, що запитуються, — немає. Тому що це боротьба не просто за наше виживання, а й загалом за глобальну безпеку. Отже, треба давати танки і не лише”.

Незважаючи на те, що Leopard і Abrams — новітня техніка, що технічно значно перевищує можливості російських танків, ці машини також виходять з ладу. Їх треба ремонтувати, обслуговувати. Саме з цим, у тому числі, було пов’язане зволікання з рішенням щодо їх постачання, пояснює експерт.

Але якщо таке рішення прийнято (у тому числі під впливом російської агресії, що триває в РФ мобілізації, підготовці нового масованого наступу), значить, продумана і логістика, і можливість ремонту в суміжних з Україною європейських державах (у тій же Польщі), підкреслює Максим. Джигун.

На його думку, подальші постачання танків до нашої країни йтимуть легше, ніж ця перша партія. Як кажуть, крига скресла. І надання таких зразків техніки тепер поставлять на потік.

“Впевнений, вдасться зруйнувати нерішучість партнерів щодо надання літаків і далекобійних ракет, вкрай необхідних Україні. Відбуваються епохальні зміни. Від “Джавелін” (американський переносний протитанковий ракетний комплекс) менш ніж за рік ми доросли до 155 мм французьких САУ CAESAR (Цезар), американських РСЗВ HIMARS та ЗРК Patriot, тепер і до найновіших танків.

Вже ні в кого не виникає сумніву у компетентності, професіоналізмі ЗСУ, – наголошує експерт. – Наші воїни швидко освоюють новітні види озброєння та ефективно застосовують їх на полі бою. Не сумніваюся, що підтримка України закордонними партнерами у військово-технічній частині лише посилюватиметься. Що, звісно, позначиться ситуації на фронті. Але попереду на нас чекають ще місяці та місяці найважчих боїв. При цьому немає сумнівів, що окупаційну російську армію буде розгромлено”.