fbpx

Яким буде курс долара в Україні у лютому?

Офіційний курс долара в Україні у лютому залишиться на рівні 36,6 грн/$.

При цьому готівка, ймовірно, становитиме приблизно 40 грн/$ і вище.

Причин для різкого падіння курсу долара поки що не передбачається. Такі прогнози озвучили експерти.

Економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін зазначив, що наразі надходить досить багато валюти до країни.

“Я думаю, що зараз нічого принципово мінятися не буде і ми знову будемо бачити офіційни 36,6 грн, а готівковий десь на рівні 40+ грн.

По великому рахунку, на сьогоднішній день надходить достатньо багато валюти в країну через допомогу наших партнерів, які повністю задовольняють потреби у валюті внутрішній ринок. Тому в даній ситуації якихось там очікувань щодо різкого падіння курсу не бачу”, – сказав фахівець.

Більше того, після коливань, які були наприкінці грудня та на початку січня через бюджетні виплати, валюта зміцнюватиметься, вважає Олександр Паращий, керівник аналітичного відділу Concorde Capital.

“Ми бачимо, що зараз ринок трохи заспокоївся, гривня більш-менш укріплюється на ринках. Напевне, так і буде відбуватися подальше повільне укріплення гривні через те, що передусім надходитиме зовнішня допомога і приплив валюти через зовнішню допомогу бюджету зростає.

Тобто наші золотовалютні резерви стабільно поповнюються, що трохи покращує очікування щодо гривні. Водночас немає ніяких таких фундаментальних факторів, які б суттєво тиснули. Принаймні наразі ми не очікуємо”, – пояснив експерт.

Один із факторів, що впливають на курс долара, – “зернова” угода. Однак у лютому не очікується переглядів за домовленістю.

Паращай додав, що ціни на енергоресурси – це те, що могло б натиснути на гривню через зростання, але вони залишаються більш менш поміркованими.

У цьому основним ризиком залишається геополітичний чинник. “Ми розуміємо, що там будь-яка ескалація збільшуватиме невизначеність і тисне на гривню”, – наголосив експерт.

Чи продовжить Нацбанк політику фіксованого курсу?

Наразі Нацбанк має достатньо валюти в резервах, щоб продовжувати поточну політику. Тому найближчим часом скасування замороженого курсу, скоріше за все, не буде.

Цього тижня, на думку банкірки Анни Золотько, ближче до кінця тижня цілком ймовірне невеличке підвищення курсу на фоні зростання попиту через активізацію виплат зарплат українцям. Щоправда, зважаючи на збалансованість ринку, вона не очікує на суттєве подорожчання гривні.

You cannot copy content of this page