Генерал армії у відставці Петр Павел виграв президентські вибори у Чехії.

У другому турі виборів генерал НАТО у відставці набрав понад 57% голосів на більш ніж трьох чвертях підрахованих дільниць, і вже очевидно, що його конкурент, колишній прем’єр-міністр та мільярдер-популіст Андрей Бабіш з руху ANO не зможе його обійти. 

Після підрахунку голосів з майже 94% дільниць Павел отримав 57,5%. 

За проміжними підсумками, на дільниці прийшли майже 70% виборців, які мають право голосу.  Це рекордна явка. 

8 березня Павел змінить Мілоша Земана на посаді глави держави.

Колишній голова військового комітету НАТО Петр Павел переміг у всіх регіонах, крім чотирьох, повідомляє Aktuality. Він лідирував від самого початку підрахунку голосів. Найбільший відсоток Павел набрав у Празі – більше трьох чвертей голосів. Бабіш отримав найбільшу підтримку в Моравсько-Сілезькому та Устецькому краях. 

Нагадаємо, останні дні перед другим туром запам’яталися заявою Бабіша про те, що він припиняє контакти з виборцями в рамках президентської кампанії через погрози вбивством, а також провокацією проти Павела – невідомі запустили дезінформацію, що кандидат нібито помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку.

Зміна президента в Чехії є важливою й для України, адже від політичного курсу нового президента залежатиме не тільки розвиток країни. Хоча Чехія є парламентською республікою, президент може вплинути на допомогу Україні в рамках війни з Росією.

Позиція Петра Павела доволі послідовна та проста й полягає у повній підтримці України у війні з Росією. Він артикулював її, ще перебуваючи на своїй військовій посаді з 2014 року, коли Росія анексувала український Крим та розпочала війну на Донбасі.

Тож, сподіваємося, що новий президент Чехії зробить все можливче, аби висловити свою підтримку Україні у війні з росією.