$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

РФ готується почати новий наступ до 24 лютого, наступні один – три місяці будуть складними для України – Данілов

РФ готується почати новий наступ до 24 лютого, наступні один – три місяці будуть складними для України – Данілов Данілов: Росіяни розуміють, що так, як було у лютому 2022 року, у них точно не вийде
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook
Росія може розпочати новий наступ у період до 24 лютого – щоб до річниці початку повномасштабного вторгнення досягти якихось результатів, про які можна буде заявити російському суспільству. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" 27 січня.

"Зараз вони готуються до максимальної активізації з урахуванням того, що вони  люди з радянського "совка" і що до якоїсь річниці вони мають мати якісь досягнення. Немає ніякої таємниці, що вони до 24 лютого готуються до нової хвилі [наступу]", – заявив Данілов.

Він сказав, що Україна має розуміння, на яких ділянках російська армія хоче наступати, й інформація про ймовірність нової хвилі наступу РФ "не є новиною".

"У них є завдання стосовно Донецької та Луганської областей для того, щоб вони повністю вийшли на кордони. Вони вже тиждень мають спроби розуміти, що відбувається у нас на запорізькому напрямку з точки зору оборони, пробують там займатися тим, чим займаються у військовій справі з 24 лютого. І зараз є певне накопичення військ. Ми розуміємо, що відбувається в РФ із цього приводу", – додав секретар РНБО.

Ведуча уточнила, чи можливе повторення ситуації 24 лютого 2022 року – з висадженням десанту та швидким захопленням населених пунктів України.

"Наша країна лютого 2022 року і лютого 2023-го – це вже інша ситуація. Більше того, ми не розуміємо, у який спосіб зараз це може відбутися. На сьогоднішній день пильність на кордонах і пильність наших ЗСУ знаходяться у зовсім іншому стані", – відповів він.

Данілов зазначив, що інша ситуація зараз і з озброєнням, яке є в України.

"Росіяни розуміють, що так, як було в лютому 2022 року, у них точно не вийде. Але це не привід нам спочивати на лаврах, розуміти, що все закінчено. Навпаки – ми маємо максимально готуватися, маємо бути максимально згуртовані і готові до цих викликів. Тому що це війна, ворог підступний. У нього є ще певна кількість заліза, у нього є ще певна кількість людей, яких мобілізували", – додав він.

Україна має пройти складний період, який триватиме "місяць – півтора – два, а може, й три".

"Ми розуміємо, що ці дати, які визначає для себе банда терористів на чолі з Путіним: 24 лютого – треба щось звітувати, треба щось своєму суспільству розповідати на пропагандистських каналах. [...] Все спокійно буде залагоджено. Наше завдання зараз – стиснути зуби, протриматися цей складний період", – резюмував він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)