Нарешті ООН відреагувала на вчинений Росією теракт. Проте офіційні заяви щодо трагедії на Херсонщині від генсека Антоніу Гутерреша та його заступника Мартіна Гріффітса виявилися неоднозначними.

Генсек ООН визнав російську агресію, але не став казати, яка саме країна зруйнувала Каховську дамбу. Він лише зазначив, що організація не має доступу до інформації для “незалежної перевірки причини”.

Гутерреш засудив теракт та заявив, що підрив греблі є наслідком вторгнення Росії до України. Він назвав цей інцидент прикладом ціни війни для людей.

«Ми всі бачили трагічні кадри, які сьогодні виходять із монументальної гуманітарної, економічної та екологічної катастрофи в Херсонській області України», – сказав він.

Генсек ООН закликав припинити атаки на цивільне населення та критичну інфраструктуру. А ще він абстрактно закликав до “справедливого миру”.

В свою чергу заступник генсека заявив, що масштаби екологічної катастрофи стануть повністю усвідомлені лише найближчими днями. За його словами, прорив Каховської ГЕС матиме серйозні та далекосяжні наслідки для тисяч людей на півдні України по обидва боки лінії фронту.

Мовиться щонайменше про 42 000 людей. Вони втратили будинки, засоби для існування, їжу та безпечну для використання воду. Заступник генсека додав, що ООН готова усе, що у силах організації, щоб дістатися постраждалих та допомогти їм.

На його думку, цю трагедію можна назвати найзначнішим інцидентом з пошкодженням цивільної інфраструктури з початку російського вторгнення.