Підійшов тиждень, під час якого православні відзначають Лазарєву суботу-2024. Це – велике християнське свято, яке ще на крок наближає нас до Великого Пасхи Христового.

У 2024 році свято випало на 27 квітня. А наступного дня українці відзначають Вербну неділю.

Лазарєва субота: що це, значення свята

Лазарева субота та Вербна неділя тісно пов'язані між собою. Спочатку Ісус воскресив у Віфанії померлого чотири дні тому праведника Лазаря, щоб учні його увірували в нього. Вважається, що саме через воскресіння Лазаря Христос показав, що буття людини не закінчується земною смертю: "Той, хто вірує в Мене, якщо і помре, оживе. І кожен, хто живе і вірує в Мене, не помре повік".

Звістка про воскресіння Лазаря швидко дісталася Єрусалиму, і коли Христос наступного дня, в неділю, в'їхав у місто на ослі, люди зустрічали його урочистими вигуками і встеляли йому дорогу пальмовими гілками - саме так в Юдеї прийнято було зустрічати царів. Таким чином народ визнав Ісуса своїм царем, а він прийняв поклоніння, але лише те, що здійснювалося щиро та добровільно.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Піст у Лазарєву суботу

Що ж можна їсти в Лазарєву суботу? У Лазарєву суботу зберігається суворий піст: не можна їсти м'ясні, молочні продукти та яйця. Водночас у Лазарєву суботу дозволяється рослинна олія, рибна ікра та вино.

На святковий стіл можна подати, наприклад, гречані млинці та кашу.

Також у Лазарєву суботу готують рибні страви. Готують – але не їдять! Їх подають на стіл у Вербну неділю, адже на честь Входу Господнього до Єрусалиму у суворому Великому посту робилося послаблення.

У Лазарєву суботу не рекомендується:

- працювати вдома, у тому числі – прибирати, прати, гладити, лагодити тощо. Вважалося, що порушення цієї заборони спричинить біди не тільки на людину, а й на її домочадців, а також на все господарство;

- вдаватися до святих веселощів і світських розваг, у тому числі співати і танцювати – краще сходити в храм і провести час із сім'єю;

- сваритися та відмовляти людям у допомозі;

- зловживати вином і пити якийсь інший алкоголь;

- їсти нескоромну їжу, а також топтати ногами крихти від їжі, що впали на підлогу;

- полювати, святкувати якісь світські урочистості, у тому числі весілля чи день народження;

- займатися сексом.

Порушення цих правил є тяжким гріхом, який дуже складно спокутувати.

Вербна неділя, фото Знай.ua
Вербна неділя, фото Знай.ua

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.