У західній пресі повідомляється про обвал фронту з українського боку та повне виснаження ЗСУ. Хоча ворог досягає тактичних успіхів на фронті, є ймовірність, що це може бути результатом кремлівських дій. Петро Черник, колишній полковник ЗСУ і військовий експерт, наголошує у щоденному зведенні для українського каналу, що можна програти окремі битви, пріоритетом залишається перемога в усій війні.

За словами полковника запасу ЗСУ, ніякого обвалу фронту з боку ЗСУ немає. Обвал фронту – це прорив ворога на ділянці шириною 20 кілометрів і глибиною 30 кілометрів. У росіян є незначні тактичні успіхи, через те, що вони посилили тиск, адже розуміють, що за кілька тижнів ЗСУ отримають зброю і зможуть стабілізувати фронт.

«У їхній класичній наступальній тактиці нічого не змінилось. Піхотні вали, й, на жаль, по артилерії вони нас переважають. Ми можемо виставляти артилерійські вали в межах до 5000 снарядів на добу, то вони збергіають потенціал від 15 000 до 20 000 пострілів і дошкульні згадувані нами КАБ», – наголосив Черник.

Черник відзначив, що важливо проаналізувати, чому повідомлення про виснаженість ЗСУ в західних ЗМІ з’явилися лише зараз, коли раніше про це не було мови. Ймовірно, російська сторона оволоділа методами впливу на західну інформаційну сферу. У контексті надходження зброї для України, яка, мінімум, допоможе стабілізувати фронт, це стає для окупантів критично важливим.

Така інформація з’являється рівно тоді, коли ми отримали фантастичний успіх щодо отримання зброї. Людина зі здоровим ґлуздом поставить собі питання, чому саме так і чому в цю хвилину? Я маю відповідь. Ворог навчився вкидати інформацію навіть на дуже поважних медійних майданчиках, – зауважив військовий експерт.

Зазначимо, рф може розганяти інформаційну компанію лише через один момент — ухвалення американської допомоги змінило певні розрахунки росіян. Якщо Україна буде належним чином озброєна в найближчі місяці, тоді будь-який російський наступ, швидше за все, провалиться, тому окупанти зараз намагаються будь-яким чином перетягнути ковдру на себе, але все марно.

Експерти в один голос кажуть, що американська допомога вже почала надходити в Україну, однак ніхто не буде цим «хвалитися, щоб робити картинку». Щось вже надходить на фронт (найперше – боєприпаси), а щось потребує більшого часу. Наприклад, якщо говорити про нову військову техніку, то потрібні тижні чи навіть місяці для формування відповідних екіпажів, опанування техніки та злагодження роботи.

«Все залежить від темпу, який оберуть США щодо передачі озброєння. Речник Пентагону повідомив, як тільки буде все узгоджено і виділено перший пакет з цієї нової серії, зброя буде відправлена буквально в період кількох днів. Бо все вже готово і вони використають ті ж логістичні механізми. Перший пакет допомоги містить все необхідне, що потрібна на вже і зараз, тому потрапить до бійців, думаю, впродовж тижня. Це вже буде позитивно впливати на події на фронті. А далі все буде залежати від того озброєння, яке повинне надходити від США стабільно і в значних об’ємах, щоб говорити не лише про стабілізацію ситуації на фронті і у протиповітряній обороні, але й про подальше нарощування наших військових сил», — сказав одному з українських ЗМІ військовий експерт, головний редактор Defence Express Олег Катков.

Тим часом американські журналісти The New York Times стверджують, що українцям можуть знадобитися тижні, щоб значні потоки матеріальних засобів змінили динаміку на фронті, до того ж Кремль спробує використати цю можливість, щоб прорвати українську оборону, де тільки зможе.

Це, власне, так зване вікно можливостей, яке є в Росії – впродовж цих кількох тижнів, до червня, поки у нас не з’являться F-16 і американська допомога не надійне в повному обсязі, максимально пробувати прорватися.

Може виникнути питання, а що можуть ще зробити росіяни за ці кілька тижнів? Чи можна очікувати чогось нового? Експерти кажуть, що росіяни за ці понад два роки війни і так використали все, що мали, тому якісь сюрпризи – це малоймовірно, а от ЗСУ готуватимуть окупантам сюрпризи, а з західною допомогою це стане вкрай легше.