Отримання далекобійних засобів поразки від союзників дозволить Україні збільшити свої можливості для завдання ударів. Серед першочергових цілей, ймовірно, буде тимчасово окупований острів Крим.

Про це заявив полковник Збройних сил України у відставці, льотчик-інструктор та військовий експерт Роман Світан.

Останніми днями у Криму був незвично напружений стан. Повідомляється про незвичайні звуки у районі Сак. На тимчасово окупованому півострові поширилася паніка після передачі ракет ATACMS США з дальністю до 305 кілометрів. Крім того, газета The New York Times стверджує, що ці ракети з далеким радіусом дії призначені спеціально для ударів по Керченському мосту.

Світан підкреслив, що під час роботи ракети ADM-160 MALD, яка служить як пастка для ППО і приваблює вогонь на себе, станції радіолокації та безпілотники виявляли озброєння протиповітряної оборони противника на півострові.

«Тому росіяни чудово розуміють, що найближчим часом буде завдано удару по Криму, стаціонарним військовим цілям, там їх понад 150. Це саме завдання для балістичних ракет типу ATACMS з 300 кілометрів дальності. Протягом трьох діб, ймовірно, може бути завдано удару «, — Заявив Світан.

Особливо тривожно у цей час має бути Сакам та Новофедорівці, в яких розташовані центри управління ворога.

Зазначимо, що ще 2022 року українські ракети «Грім» відмінусували там ескадрилью літаків, але досі пункт керування там залишився. Кілька місяців тому Україна також повторно ліквідувала там серйозну кількість командного складу. Однак досі там стоїть система управління російською авіацією, зокрема й морською. Також там розташовані військові склади, які просто неможливо перемістити.

В той же час, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко висловив думку, що для ефективного знищення російських систем протиповітряної оборони С-400 та С-300, розташованих у Криму, необхідно мінімум 30 ракет ATACMS.

На запитання, коли саме ЗСУ зможуть вдарити по Кримському мосту, Коваленко відповів, що тоді, коли будуть максимально сприятливі умови.

«Ми з вами розмову розпочали саме з аеродрому у Джанкої, де було знищено дивізіон 18-го зенітно-ракетного полку, того самого, який у 2014 році перейшов на бік російських окупантів, тобто перший дивізіон зрадників знищено, відплата розпочалась. Інший нюанс — річ у тім, що таких об’єктів, які мають на озброєнні пускові установки С-400 — це Феодосія, Євпаторія, Севастополь, мис Тарханкут. Знову ж таки це все ті ж самі дивізіони 18-го ЗРП, два дивізіони 12-го ЗРП (до речі, також зрадники) і третій радіотехнічний полк», — розповів військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив».

Коваленко пояснив, що ці засоби становлять загрозу для повітряних атак на Кримський міст.

«Як тільки ці компоненти перестануть бути боєздатними, повітряний простір Криму не буде прикритий комплексами С-400, С-300 великого радіуса дії — це відкриває відповідні шляхи до мосту тією чи іншою номенклатурою ураження. Робимо висновки, для того, щоб добити усі локації, де знаходяться російські системи протиповітряної оборони С-400 потрібно ще мінімум 30 ракет ATACMS, а потім вже ми можемо говорити про те, що така незаконна забудова, як Керченський міст заслуговує нового законного знищення», — підсумував Коваленко.

Нагадаємо, агенти партизанського руху «Атеш» зафіксували, що росіяни активізували будівництву фортифікаційних споруд на території всього тимчасово окупованого Криму.