Команда доктора Джеймса Рейнольдса з Великобританії вигадала дуже цікаву річ: метод, який допомагає визначити наявність наркотиків або вибухівки у відбитках пальців.

Отже, тепер криміналісти зможуть краще розібратися, хто і що стосувався на місці злочину.

Про це стало відомо із Wiley.

Відбитки пальців / фото: Pixabay
Відбитки пальців / фото: Pixabay

Зазвичай для збору відбитків використовують стрічку або гель, але вони можуть заважати потім, тому що додають хімікати для збору слідів.

Популярні новини зараз
Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Рейнольдс із друзями вирішили цю проблему, використовуючи мас-спектрометрію – це такий аналізатор, який допомагає дізнатися, із чого складаються речовини.

І ось як вони це роблять: спочатку одягають рукавички так, щоби відбитки залишалися на них. Потім вони навмисно роблять їх брудними за допомогою золпідему – це якийсь сильний седатив.

Потім знімають зайвий "брудний" шар і залишають відбитки на склі чи іншій поверхні.

Відбитки пальців / фото: Всеосвіта
Відбитки пальців / фото: Всеосвіта

І найцікавіше: їхній метод працює на 100%. Достатньо восьми дотиків, і вони змогли точно визначити наявність золпідему. Це дає можливість краще зрозуміти, чи використовували наркотики чи вибухівку когось без його відома.

У майбутньому Рейнольдс думає про те, щоб зробити цей метод ще чутливішим, щоб можна було визначити наркотики навіть із поту. Але для цього їм треба ще трохи попрацювати над технологією.

Нагадаємо, лікувати рак, передавати думки - але не без знищення всього людства: вчений поділився майбутнім комп'ютерів

Раніше ми писали про те, що таємницю найдавнішої хвороби розкрито: археологи розкопали таке, що чума і поряд не стояла - причини невідомі