Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зазначив складну оперативно-стратегічну обстановку на фронті, яка має тенденцію до загострення. Однак зазначив, що попри все, наші воїни масштабно викошують та перерізають ворога по всій ділянці фронту.

«Я поінформував учасників коаліції про складну оперативно-стратегічну обстановку, що має тенденцію до загострення; специфіку здійснення противником авіаударів по об’єктах енергетичної інфраструктури; про наші невідкладні потреби в ракетах, боєприпасах, озброєнні, військовій техніці та ключову роль їх своєчасного надходження», – написав він у Facebook про свій виступ під час 21-го засідання Контактної групи з обороноздатності України на авіабазі Рамштайн.

Зазначимо, що дві третини сіл Очеретино та Соловйове у Донецькій області знаходяться під контролем Сил оборони України. За даними командування, у цих населених пунктах тривають важкі бої. Але наші військові героїчно обороняються і не дають ворогу прорватися далі й ситуація контрольована.

Більша частина села Соловйове поблизу Авдіївки перебуває під контролем ЗСУ, тому інформація DeepState про нібито захоплення окупантами цього населеного пункту не відповідає дійсності.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник ОК «Хортиця» Назар Волошин.

За його словами, зараз приблизно дві третини села Соловйове перебувають під контролем українських сил.

Водночас поблизу села Очеретино, де українська армія не контролює третину території, також тривають тяжкі бої.

«Частина пункту, в яку прорвався ворог, перебуває під нашим вогневим контролем. Противника блоковано й тривають заходи, щоб його звідти вибити. Там тривають важкі бої, але ситуація під контролем ЗСУ», — розповів військовослужбовець.

Він зазначив, що Росія зуміла прорвати українську оборону на напрямку «Новобахмутівка — Очеретине», оскільки ворог додатково ввів туди 55-ту окрему мотострілецьку бригаду. Проте, ЗСУ не пасуть задніх і завдають ворогу максимальних втрат.

Варто зауважити, що можливість ЗСУ повернути всю територію, що окупована росіянами, у довгостроковій перспективі залежить від численних майбутніх рішень на Заході, у Москві та у Києві.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вказують, що західні ЗМІ продовжують повідомляти про те, що окремі офіційні особи США розглядають можливість «заморожування» конфлікту, оскільки, на їхню думку, останній пакет військової допомоги від Америки Україні може бути недостатнім для повернення всієї її території.

«Військова допомога США наразі прямує до України, і знадобиться кілька тижнів, щоб вона прибула до підрозділів на передовій і мати відчутний вплив на поле бою. Українським силам спочатку доведеться використати допомогу США, яка надходить, щоб стабілізувати лінію фронту та зупинити російське просування, зокрема в напрямках Авдіївки та Часового Яру, найближчими тижнями», — вважають військові аналітики.

У спостереженнях ISW зазначено можливість наступу з боку Росії. Вони наголошують на необхідності для українських військових сил відстоюватися від російських наступальних дій та перешкоджати їм досягти значного оперативного прогресу протягом літніх місяців. Після цього українські сили матимуть змогу відповісти на ініціативу та виконати контрнаступальну операцію у пізніші строки, в 2024 або 2025 роках.

«ІSW продовжує оцінювати, що достатня і послідовна допомога Заходу буде мати вирішальне значення для майбутніх контрнаступальних зусиль України, хоча США і Захід, ймовірно, повинні будуть реагувати, оскільки українське військове командування визначає масштаб і фокус таких операцій і передає потреби України від партнерів протягом тижнів і місяців, що передувал би майбутнім контрнаступальним операціям», — йдеться у звіті.