Сполучені Штати Америки в межах березневого пакета військової допомоги на $300 млн таємно передали Україні далекобійні ракети ATACMS. Існує багато тверджень, що ця зброя змінить ситуацію на полі бою та завдасть нищівного удару по окупантах. Зокрема, за допомогою цих ракет ЗСУ зможуть повністю ліквідувати флот РФ — поки що наші мінуснули вже 30 суден. 

Таку думку висловив військовий експерт, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Він зауважив, що 27 квітня Росія атакувала Україну, зокрема застосувавши з акваторії Чорного моря ракети Калібр, проте, зараз є усі можливості, аби цю небезпеку зменшити.

«Це сигнал для Служби безпеки України, що випускайте Кракена, випускайте звірів, випускайте свою морську зграю, бо треба в Чорному морі трішечки зменшити популяцію російських кораблів, які запускають ці крилаті ракети. Я впевнений, знаю, що це питання проробляється, шукають слушної нагоди, бо це засідка, коли якийсь з необережних російських капітанів виведе свій корабель для запуску, де українцям буде зручніше його вразити. І тоді ми почуємо про черговий російський корабель, який пішов на екскурсію до крейсера Москва», — припустив Ступак.

Додамо, що навіть зараз росіяни бояться виводити у Чорне море власні кораблі через українську ППО. З появою ATACMS, ворогу буде ще страшніше.

Про це повідомив речник Південного командування Сил оборони Дмитро Плетенчук.

За його словами РФ намагається повернути «хоча б якийсь функціонал Чорноморському флоту». Проте станом на квітень росіяни сховали власні кораблі в Новоросійську й там перебувають.