Український парламент планує продовжити термін реєстрації незатребуваних земельних ділянок до 2028 року через продовження війни та окупацію частини території України, оскільки це ускладнює для власників дотримання поточних термінів.

Про це стало відомо завдяки інформації на офіційному порталі парламенту.

Земельні паї, скріншот: YouTube
Земельні паї, скріншот: YouTube

Як зазначається, на одному із найближчих засідань планують розглянути законопроект №11150, який передбачає продовження терміну оформлення права власності на земельні паї.

Наразі законодавством передбачено, що власники незатребуваних земельних часток (паїв) або їх спадкоємці, хто не встиг оформити право власності на земельний пай, має це зробити до 1 січня 2025 року.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями Переплатять за комуналку всі, якщо не встигнуть вчасно: українців попередили про лічильники Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Після цього терміну незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Їх передадуть до комунальної власності територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Земельні паї, скріншот: YouTube
Земельні паї, скріншот: YouTube

Новим законопроектом пропонується:

- продовження (з 2025 року до 2028 року) строку оформлення незатребуваних земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками паїв та їх спадкоємцями земель, що залишились у колективній власності після розподілу земельних ділянок;

- відновлення обов'язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землеупорядників;

- продовження до 2026 року пілотного проекту щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами землевпорядниками;

- усунення неузгодженостей між законами "Про землеустрій" та "Про оцінку земель";

- приведення назв глав Земельного кодексу України у відповідність до предметів їх правового регулювання.

Ініціатори законопроекту пояснили, що в умовах війни, яка продовжується в Україні, окупація значних територій держави, виїзд великої частини населення України за кордон є об'єктивними обставинами, які унеможливлюють дотримання власниками земельних часток (паїв) передбачених зараз строків. Тому доцільним є його продовження.

Нагадаємо, Катерині Рожковій нагадали про старі кредити: як Верховний суд змінив банківську систему та Нацбанк.

Раніше повідомлялося, в українців забиратимуть землю: хто не встигне – втратить ділянку.

Також, українці можуть оформити безкоштовну ділянку: хто отримає землю "на шару".