$39.61 €42.74
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Війна в Україні виявилася "золотим дном" для Північної Кореї – Financial Times

Війна в Україні виявилася "золотим дном" для Північної Кореї – Financial Times КНДР здобуває вигоду від війни РФ проти України, зазначають ЗМІ
Фото: kcna.kp

Доходи Північної Кореї значно зросли завдяки розвитку співпраці з країною-агресором Росією після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це пише Financial Times 28 квітня.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин іще в січні пообіцяв побудувати по заводу в кожному із 200 округів і міст країни протягом наступних 10 років. Оскільки багато з наявних заводів Північної Кореї вже працюють на межі своїх потужностей, експерти скептично ставляться до того, що обрана політика регіонального розвитку дасть плоди. Однак, за їхніми словами, амбіції і незвичайна готовність лідера КНДР окреслити конкретні показники успіху відображають зростання його впевненості в собі внаслідок відносин із президентом Росії Володимиром Путіним, які розвиваються.

Війна в Україні виявилася "золотим дном" для Північної Кореї, сказав науковий співробітник аналітичного центру Інституту Седжона в Сеулі Пітер Ворд. За його словами, після багатьох років серйозних труднощів у країні Кім, імовірно, вирішив використовувати непередбачені доходи від співпраці з РФ для підвищення рівня життя і розширення промислової бази КНДР.

Видання нагадує, що минулого місяця Москва наклала вето на мандат комісії ООН щодо контролю за дотриманням міжнародних санкцій стосовно Північної Кореї. Північнокорейські танкери, які потрапили під санкції, використовують російські порти для збирання нафти і нафтопродуктів, імовірно, як плату за доправлення мільйонів артилерійських снарядів для використання на полі бою в Україні, ідеться в публікації. Протягом останніх місяців КНДР приймала туристичні групи з РФ, а посол Росії в Північній Кореї заявив у лютому, що Москва і Пхеньян обговорюють нові залізничні, поромні й автомобільні маршрути.

Міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік заявив, що економічна ситуація в Північній Кореї значно покращилася за останні місяці внаслідок постачання продовольства, сировини і нафтопродуктів із Росії.

Експерти наголосили, що точний стан економіки Північної Кореї неможливо виміряти через відсутність надійних офіційних даних.

Контекст

У січні 2023 року США оприлюднили докази того, що Північна Корея забезпечує зброєю країну-агресора РФ. КНДР це заперечує і звинувачує США у "поширенні чуток".

У листопаді Bloomberg і Associated Press із посиланням на джерела повідомили, що Північна Корея від серпня передала РФ понад 1 млн артилерійських боєприпасів, а також балістичні ракети малої дальності, протитанкові ракети, переносні зенітні ракетні комплекси, гвинтівки, міномети тощо.

Наприкінці 2023 року Росія почала застосовувати північнокорейські боєприпаси проти України. За даними Білого дому, вперше РФ запустила по Україні отриману від КНДР балістичну ракету 30 грудня.

Північна Корея доправила в Росію вже 1,5 млн артилерійських боєприпасів, повідомив 23 лютого заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.