$39.67 €42.83
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Politico розповіло, як Зеленський вплинув на рішення Джонсона розблокувати допомогу Україні

Politico розповіло, як Зеленський вплинув на рішення Джонсона розблокувати допомогу Україні Джонсон сприйняв слова Зеленського про те, що в березні – квітні Україні не буде чим воювати, як дедлайн для надання допомоги
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Вашингтона у грудні 2023 року вплинув на рішення спікера Палати представників США Майка Джонсона про продовження допомоги Україні, пише 26 квітня Politico.

Джерела видання зазначають, що у грудні Зеленський під час зустрічі з Джонсоном заявив, що Україна зможе протриматися без допомоги США кілька місяців, потім зброя й боєприпаси в ЗСУ вичерпаються.

"Березень або квітень", – сказав президент України спікеру про момент, коли сили оборони не зможуть чинити опір окупантам, заявило Politico на умовах анонімності два джерела, ознайомлені з перебігом зустрічі.

Як пише видання, спікер Палати представників сприйняв слова Зеленського як кінцевий термін погодження допомоги, своєрідний дедлайн. Politico зазначає, що Джонсон уклався в цей термін, "залишивши в запасі трохи більше ніж тиждень".

Видання вважає, що розмова із Зеленським багато в чому змінила позицію Джонсона, котрий із початку призначення в жовтні 2023 року стриманіше ставився до підтримки України (хоча, на думку Politico, немає "єдиної причини", через яку спікер погодився з потребою надавати допомогу Україні).

Але після того, як український лідер заявив, що до весни його війська залишаться майже без зброї, Джонсон, за свідченням співрозмовника Politico в керівництві Палати представників, вирішив, що дій необхідно вжити до цього моменту. За даними видання, після візиту українського президента Джонсон доручив розпочати готувати законопроєкт до потрібного терміну.

Підготовкою займався помічник спікера національної безпеки Джош Годжес, який, за оцінкою співрозмовників Politico, є найактивнішим прибічником підтримки України в апараті Джонсона.

Сам Годжес не став коментувати виданню свою роль у підготовці законопроєктів, наголосивши, що був частиною "широкої команди".

За словами трьох людей, ознайомлених із позицією Джонсона, після запуску Іраном 300 ракет і безпілотників на початку квітня спікер також усвідомив потребу прискорити допомогу Ізраїлю.

Наступного дня після атаки Ірану на Ізраїль спікер, стверджує Politico, зателефонував лідеру демократичної меншості в Палаті представників Гакіму Джеффрісу і сказав, що готовий "просуватися вперед" щодо всіх законопроєктів про іноземну допомогу.

The Financial Times писала у квітні, що українські євангельські християни в різні способи (зокрема, встановивши білборд навпроти рідної для Джонсона церкви в Луїзіані з фотографією пошкодженої баптистської церкви в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області) могли вплинути на Джонсона, щоб він розблокував законопроєкт з допомогою Україні.

Видання The New York Times зазначало, що на рішення спікера Палати представників вплинуло також знайомство з розвідданими, які стосуються війни в Україні, і тиск із боку президента США Джо Байдена.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд, що передбачало, зокрема, допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет).

25 жовтня Джонсона, який обіцяв боротися зі "згубною політикою Байдена" і противника допомоги Україні, обрали спікером Палати представників. Спікер та інші представники Республіканської партії блокували розгляд допомоги Україні, наполягаючи на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

Джонсон на тлі блокування запропонував свій законопроєкт, текст якого опублікували 17 квітня. Він передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд підуть на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Байден підтримав пакет Джонсона й заявив, що негайно підпише запропонований законопроєкт після ухвалення документа двома палатами Конгресу США.

Законопроєкт Джонсона H.R. 8035, який передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні, 20 квітня підтримало 311 конгресменів (210 демократів і 101 республіканець).

23 квітня законопроєкт про міжнародну допомогу, який передбачає підтримку України, схвалив Сенат США.

24 квітня документ щодо допомоги Києву підписав Байден.