Збройні сили України успішно тримають оборону на сході, хоча ворожа армія має перевагу у чисельності, а також у кількості артилерії та авіації. Російські війська здійснюють наступ на Донецькому напрямку з 10 жовтня 2023 року і з того часу проводять масовані штурми позицій у Авдіївці.

Про це повідомив військовий експерт та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

«Дуже дивно бачити і чути як намагаються рознести «зраду» щодо відходу наших військ від Очеретиного та Бердичів… За цей час, Українські Сили Оборони, попри затримку допомоги від США, зуміли збити наступальний темп ворога, нанести максимальні втрати та не дати прорвати лінію фронту», — написав Олександр Мусієнко.

Військовий експерт також повідомив, що з деяких рубежів Збройних Сил України довелося відступити, і можливо, таке відступлення буде потрібним ще на тактичному рівні.

«Все ж усе зроблено для того, аби ворог не розвинув оперативно-стратегічного успіху. Українським Силам доводиться застосовувати маневри на окремих напрямках, в тому числі по відходу на підготовлені позиції оборони. Мета — збереження життя і здоров’я особового складу. Варто розуміти, що ворог, окрім територіальних здобутків прагне виснажити наші підрозділи. Тому іноді відхід на інші позиції дає можливість ефективніше облаштуватися на нових ділянках оборони і вже звідти зупинити ворога», — зазначив військовий експерт.

Він наголосив, що така тактика краща, ніж триматись за позиції, де ворог тисне дуже потужно більшою кількістю сил, як було в Очеретиному та Бердичах.

«А іноді, це ще й свідомі дії аби розтягнути логістичні лінії ворога і заманити в пастку», — додав він.

За словами Мусієнка, в даний момент Сили Оборони переживають дуже важливий період, коли допомога від США почне надходити в більших обсягах. Це надасть можливості зупинити російський наступ.

«Також вважаю неприпустимим намагання дискредитувати військових та командування Зюройних Сил України, за безпідставними звинуваченням та маніпуляціями щодо подій на фронті. Потрібно підтримувати наших бійців та командирів на чолі із Головнокомандувач ЗС України», — закликав Мусієнко.

Нагадаємо, як повідомляється у звіті аналітиків Інституту вивчення війни, російські війська нещодавно заявили про просування в Очеретиному на тлі боїв, що тривають біля Авдіївки.

«На відео з геолокацією, опублікованому 22 квітня, видно, як російські війська підіймають прапор РФ над будівлею Очеретинського військово-цивільного управління в центрі Очеретиного, що свідчить про те, що російські війська захопили залізничну станцію, перетнули залізничне полотно та просунулися на північ до центральної частини населеного пункту», — пишуть аналітики.

Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 22 квітня, показують, що російські війська також просунулися до іншої будівлі в південній частині Очеретиного.

Один російський мілблогер стверджував, що російські війська «майже повністю» захопили Очеретине і що українські війська лише утримують позиції на цегельному заводі в західному Очеретиному. Проте аналітики ISW не спостерігали візуального підтвердження російського контролю над усім Очеретиним.

Російські мілблогери також стверджували, що російські війська витіснили українські війська з Семенівки (на північний захід від Авдіївки), хоча ISW поки що не знайшло доказів того, що російські сили контролюють північно-західну Семенівку.

Російський мілблогер стверджував, що підрозділи російської 9-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус «ДНР») досягли незначних тактичних успіхів на захід від Первомайського поблизу Нетайлового – обидва на південний захід від Авдіївки.

Інший російський мілблогер стверджував, що російські сили просунулися на глибину до 400 метрів на південній околиці Первомайського, хоча ISW ще не спостерігало візуального підтвердження просування росіян у цьому районі.