Середа, 15 Травня

Понад 80 років був під землею: у “Ретро Гаражі” експонують німецький мотоцикл

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

У львівському музеї транспорту “Ретро Гараж” виставили німецький мотоцикл NSU 1934 року випуску. Знахідку в музей передали будівельники, які знайшли транспорт закопаним у землю. Згодом працівники з’ясували, що таким чином власник хотів вберегти мотоцикл від конфіскації.

Більше про експонат Суспільному розповів завідувач Музею історії науки й техніки Олександр Арістархов.

За його словами, власник змастив мотоцикл спеціальним мазутом, що допомогло зберегти металеві деталі. Під землею транспорт знаходився близько 80 років.

“Він належав ветеринару, який їздив по місцевості, це Радехівський район, і обслуговував своїх клієнтів. Йому цей мотоцикл був потрібний, помічний, а коли в 1939 році прийшла радянська рада, вона дуже багато конфісковувала, націоналізовувала, техніку конфісковувала. Відповідно, швидше за все, власник-ветеринар його вирішив таким чином зберегти”, — розповідає Олександр Арістархов.

Мотоцикл знайшли працівники, які проводили будівельні роботи й передали музейникам. Інформацію про власника вдалося знайти через реєстраційний номер, який зберігся.

“На ті часи мотоцикли могли бути одномісні, двомісні, замовляли сидіння, вони, бачите, різного ґатунку, з різних матеріалів зроблені й різні за розміром”, — каже Олександр Арістархов.

Поруч з мотоциклом експонується американський “Ford Elite” 1976 року й український “Запорожець”, який брав участь у ралі Монте-Карло.

“Найдавніші з них — “Citroen” 1929 року випуску й американський “Ford Thunderbird” 1960 року випуску. Всі машини в нас мають оригінальні номери, всі машини в нас на ходу, всі їздять і час від часу беруть участь у різних ретро-заходах”, — розповідає завідувач музею.

За словами Олександра Арістархова, наразі в музеї готуються до перегонів на ретро-транспорті “Львівський трикутник” які заплановані на 9 червня. Музей працює щодня окрім понеділка. Також громадська організація “Ретровики Львова” допомагає військовим із ремонтом та доставкою автівок.