Путін схоже готовий йти ва-банк в питанні ЗАЕС. Олена Паренюк, радіобіологиня та старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАН України каже що перезапуск Запорізької АЕС під окупаційною владою Росії може спричинити серйозну аварію. І її наслідки можуть бути страшними.

Однією з причин серйозного підвищення рівня ризику є відсутність джерела охолодження для реакторів. Згідно з її поясненням, Каховське «море», яке раніше використовувалося для цього, вже не може бути використане, тому було пробурено кілька десятків свердловин на території самої АЕС. Однак, це додаткове джерело води не забезпечить достатньої кількості для охолодження працюючих реакторів, якщо станція буде запущена.

Зазначається, що в даний момент всі реактори ЗАЕС перебувають у «холодному» зупині. Це означає, що їх зупинили повністю, а отже вони не генерують електроенергію. Такий стан реакторів знижує ризик катастрофи, проте наголошується, що при перезапуску ситуація може раптово вийти з-під контролю.

Паренюк застерігає, що якщо станція буде перезапущена і реакція розпочнеться, навіть невелика неполадка може призвести до катастрофічних наслідків. Вона наголошує на тому, що у разі витоку радіоактивних речовин масштаби аварії можуть бути надзвичайно серйозними.

Тож зараз будь-які дії окупантів на станції тримають весь світ та особливо Україну «на голках». Розумним рішенням у цьому випадку було б деокупувати станцію, щоб українські спеціалісти могли контролювати повною мірою ситуацію та запобігти катастрофі. За це, власне, Україна і бореться, в той час як Росія ніяк не погоджується вивести з АЕС свої війська.