Відомий освітянин висловив тривогу через бум серед охочих навчатися за кордоном

Кількість щодня зростає в геометричній прогресії

Ексочільник Українського центру оцінювання якості освіти, доктор педагогічних наук та професор Ігор Лікарчук в інтерв’ю для «Моя школа» порівняв національний мультипредметний тест (НМТ) із зовнішнім незалежним оцінюванням (ЗНО).

На думку Лікарчука, порівнювати результати ЗНО і НМТ не можна. Це різні тестові конструкції, різні типи завдань, логіка їхньої побудови тощо. Про якість тестів із наукового погляду можна говорити, якщо є грамотно зроблений психометричний аналіз тестів. І бажано – незалежними експертами.

На жаль, незалежного психометричного аналізу тестів НМТ я не бачив. А ті психометричні результати, які офіційно опубліковані, виглядають дещо дивно, - вважає Ігор Лікарчук.

 

У той же час психометричні характеристики тестів ЗНО завжди визначалися з участю дуже фахових зарубіжних експертів. Тому з позицій теорії педагогічних вимірювань відповісти на запитання, який тест – ЗНО чи НМТ – краще «оцінює знання», не можу. А з позицій стороннього спостерігача...

Лікарчук пропонує поглянути на кількість тих абітурієнтів, які за результатами ЗНО і НМТ отримали найвищі результати.

Ігор Лікарчук

У ЗНО таких ми рахували одиницями чи десятками, а у НМТ їх рахують тисячами…

 

При цьому зауважу, що ЗНО завжди складала більша кількість людей, ніж тих, хто складає НМТ.

 

Гігантське зростання кількості тих, хто дуже успішно складає тести, буває тоді, коли абітурієнти або масово вгадують відповіді, або користуються якимись допоміжними джерелами під час складання тесту, або працюють якісь інші чинники, - вважає доктор педагогічних наук.

Величезна кількість 200-бальників за результатами НМТ у попередні роки, як кажуть, «надихає». Недарма ж серед абітурієнтів тести НМТ називають «угадайкою».

Чому випускники за кордоном реєструються на НМТ?

Також Ігор Лікарчук висловив свою думку щодо того, чому багато випускників шкіл, які перебувають за кордоном, реєструються на НМТ.

Дуже сподіваюся, що ці люди таки хочуть повернутися в Україну і навчатися в українських університетах.

 

Вірять, як і ми всі, що ця клята війна закінчиться і настане мир. Але я не ідеаліст.

 

Маючи численні контакти з батьками тих випускників шкіл, які зараз за кордоном, можу стверджувати, що багато із них реєструються для складання НМТ за принципом «можливо, згодиться» або молодіжним сленгом – «по приколу». Тим більше, що особливих проблем зі складанням НМТ немає.

Крім того, Лікарчук висловив тривогу щодо кількості охочих навчатися за кордоном. Ось що він розповів:

Брама одного з найпрестижніших університетів Польщі - Варшавського

Нещодавно спілкувався із власницею освітнього туристичного агентства, яке займається освітянським туризмом. А іншими словами – допомагає випускникам українських шкіл стати студентами зарубіжних університетів.

 

То в цій агенції, за твердженням її власниці, у аналогічних субʼєктів цього бізнесу зараз бум.

 

Кількість клієнтів щодня зростає в геометричній прогресії, що навіює прикрі думки про перспективи цьогорічного прийому до українських університетів… Та ще й на тлі реформування їхньої мережі.

 

Раніше на цю тему ми писали:

Через мобілізацію в Польщі візьмуться за українських студентів: їхню долю вирішуватимуть спільно з українським

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень