Очільники міністерств закордонних справ Латвії, Литви та Естонії висловили серйозну обуреність та занепокоєння щодо дій Росії, яка, за їхніми словами, глушить сигнали GPS у Балтійському морі. За їхніми заявами, такі дії можуть призвести до повітряної катастрофи.

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, порівняв глушіння GPS з вимиканням фар автомобіля вночі, що може призвести до небезпечних ситуацій. Ці дії вважаються загрозою безпеці регіону та піддають сумніву безпеку перебування на морі, особливо в умовах непередбачуваності таких подій.

Маргус Тсахкна, голова естонського МЗС, підкреслив, що Естонія вважає глушіння GPS частиною ворожої діяльності РФ та обговорюватиме цю ситуацію зі своїми союзниками. Він також наголосив на тому, що такі дії є гібридною атакою та становлять загрозу для безпеки народу і країни.

Ставте лайк, пишіть коментарі та підтримайте нас на платформі Моно — посилання в описі та в шапці профілю

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже також висловила серйозну стурбованість щодо цієї проблеми, підкресливши, що Рига ставиться до неї дуже серйозно і уживає відповідних заходів для її вирішення.

Один із високопосадовців, який залишив свою інформацію анонімно, розповів Financial Times, що однією з версій глушіння GPS є прагнення Росії захистити свою територію, зокрема Калінінград, від можливих атак українських безпілотників.

Експерти зауважують, що глушіння GPS в останні місяці постраждало десятки тисяч цивільних рейсів і перешкоджає навігації суден у Балтійському морі, що викликало попередження щодо безпеки судноплавства від шведського флоту.