За оцінками оглядача Олександра Коваленка, бунт армії РФ і здача фронту вже не за горами, адже російське військове командування не може повноцінно вирішити завдання із накопиченням людського ресурсу армії через високий рівень втрат. За необхідності швидкого посилення однієї з груп військ на якомусь напрямку, використовуються не так резерви, як ресурс інших груп військ.

«Все це вказує на неминучість посилення мобілізації на росії, нинішній рівень якої командування РОВ абсолютно не влаштовує і не дозволяє одночасно компенсувати втрати в нуль, так і нарощувати присутність в зоні БД і формувати нові підрозділи на території самої Росії. Тільки щось одне або півтора, за рахунок вже наявного ресурсу», – резюмував Коваленко.

На сьогодні російське командування знаходиться в ситуації, коли воно не здатне одночасно компенсувати втрати на «нулі», збільшувати присутність військ у зоні бойових дій та формувати нові підрозділи на території самої Росії. Загальна кількість російських військ у зоні бойових дій в Україні зменшилася майже на 10 тисяч протягом квітня, що є першим таким значним скороченням протягом більш як двох років активних бойових дій.

Особливу увагу слід звернути на аналіз розподілу російських військ по різних групах. Група «Дніпро» залишається найчисельнішою, маючи понад 129,5 тисяч бійців, які контролюють лівобережну Херсонщину та Запорізьку область. Група «Оборона Криму» має стабільну чисельність близько 13,5 тисяч бійців. Група «Схід» також підтримується на рівні 51,5 тисяч бійців. Найбільша танкова компонента спостерігається у групі «Захід», яка зазнала значного зменшення чисельності до 71,5 тисячі осіб.

Також зазначається формування новостворених групи «Північ», яка на даний момент налічує близько 49,5 тисяч бійців. Однак, відзначається, що така чисельність може бути недостатньою для повноцінного контролю кордону з Україною та включати загрозу вторгнення в Харків, Суми або Чернігів. Варто зауважити, що ця група знаходиться поза зоною бойових дій.

Тож по факту ситуація патова. Тисячі військ хоч і «набили» по всій лінії фронту, однак результату з цього мало. Російське командування хіба ставить антирекорди. Адже таких втрат та кількості дезертирів в армії РФ ще не було, мабуть, ніколи.

Зазначимо, що декілька днів тому британська розвідка офіційно підтвердила, що в РФ зафіксували рекордну кількість справ про дезертирство у військових судах Росії, а також про рекордну кількість прохань від росіян-ухилянтів про притулок в іноземних країнах.

«За даними незалежної російської медіагрупи «Медіазона», у березні 2024 року російські військові суди засудили за дезертирство рекордну кількість 684 військовослужбовців російських збройних сил. Загальна кількість випадків з моменту «часткової» мобілізації у вересні 2022 року становить 7400, причому в Московській області найбільше випадків – 496″, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що багато солдатів, яких вдалося розшукати і які постали перед військовим судом, отримавши умовні терміни, повернулися до своїх частин і на передову.

«Водночас кількість запитів на притулок у західних країнах від росіян, які ухиляються від військової служби, досягла рекордного рівня. Російські солдати, в тому числі примусово завербовані під час часткової мобілізації у вересні 2022 року, повинні залишатися на військовій службі на невизначений термін, з невеликою перспективою звільнення», — зазначає британська розвідка.