Путін розуміє, що війна в Україні іде до несприятливого для нього кінця, тому вдається до нової провокації, щоб змусити захід сісти з ним за стіл переговорів. Самопроголошений лідер Білорусі, Олександр Лукашенко, висловив звинувачення щодо Польщі та країн Балтії, вказуючи, що їх території стають базами для НАТО.

Він також стверджує про наявність великої кількості військ біля кордонів своєї країни. Експерт у галузі оборони, Олександр Мусієнко, зазначає, що ці заяви Лукашенка підтримують владу Володимира Путіна, створюючи напруженість у регіоні. Його точка зору була висловлена в ефірі телемарафону.

«Я думаю, він відправляє сигнали від Кремля. Мовляв, давайте домовлятися. Він сказав, що треба домовитися, мовляв, нічия і жодна сторона не перемогла. Якщо ж не хочете – буде сценарій ескалації, ядерна загроза. Він про це постійно говорить», – пояснив Мусієнко.

Експерт додав, що такі заяви диктатора Білорусі орієнтовані не на Україну, а не партнерів Києва – з ЄС та НАТО.

«Лукашенко каже, що наче як дрони з Литви летять по Мінську. Це такі сигнали, мовляв, зменшуйте підтримку України, давайте про щось домовлятися. Оскільки РФ може поширити ядерну зброю. Це сценарій такого «плану Б» від Путіна: якщо в Україні щось йде не за планом, треба поширити на Литву і шантажувати Захід», – пояснив Олександр Мусієнко.

Раніше Лукашенко також цинічно зауважив, що низка сусідніх країн «озброєна до зубів». При цьому він навіть пригрозив ядерним озброєнням.

«Ви чули нещодавно заяву Путіна, що напад на Білорусь розцінюватиметься як напад на Російську Федерацію. Тому ми сьогодні сповнені рішучості 100% протистояти будь-якому агресору і завдати йому неприйнятної шкоди», — висловився білоруський диктатор і додав, що нібито «не хоче війни».

Крім цього, Лукашенко висловив побоювання щодо можливого «апокаліпсису», якщо Росія вирішить використати ядерну зброю у відповідь на дії Заходу. Проте це лише черговий блеф, адже вони розуміють — скоро їх обох чекає Гаага.