Контроль над островами дельти Дніпра та розширення української присутності на лівому березі річки на Херсонщині створює певні передумови для подальших тактичних, а можливо, і стратегічних успіхів Збройних сил України. Таке бачення сьогодні, 29 квітня, в ефірі українського каналу висловив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

“Від українських плацдармів до адміністративних кордонів із тимчасово окупованим Кримом — не більше ніж 60 км. Причому ця територія завдовжки 60 км перебуває під повним вогневим контролем з боку Збройних сил України. Західні розвідспільноти, українські розвідспільноти зазначають, що на лівому березі не зафіксовано накопичення оперативних резервів окупаційної армії. Росіяни чудово розуміють, що будуть знищені. Удари буде завдано по пунктах тимчасової та постійної дислокації особового складу та бронетехніки”, — коментує він.

На думку військового аналітика, це відкриває можливості для подальшого просування ЗСУ вглиб тимчасово окупованих територій Херсонської області та виходу до адмінкордонів Криму.

“А це ставить під удар вже російське угруповання, зосереджене на Запорізькому напрямку. Для порівняння: відстань від українських позицій у районі Вербового та Роботиного на Запорізькому напрямку до кордонів із Кримом — близько 160-180 км, тобто фактично втричі більше. Але слід брати до уваги той факт, що на Запорізькому напрямку — три лінії оборони російських окупантів. Тому подібний маневр з боку Збройних сил України може, скажімо так, призвести до серйозних неприємностей для окупантів і на Херсонському, і на Запорізькому напрямах”, — вважає гість ефіру.

Він також згадав, що на початковому етапі операції на лівому березі Дніпра деякі західні ЗМІ описували її як «самовбивчу». Однак це призвело до розширення зони української присутності на даній території.

“Навіть окупанти були змушені визнати, що за останній тиждень Збройні сили України розширили присутність приблизно до двох кілометрів [завдовжки] та вглиб — до 500 метрів. Це серйозні успіхи. Плюс взяття під контроль острова у дельті Дніпра”, — зазначив Дмитро Снєгирьов.

Нагадаємо, Збройні сили України звільнили острів Нестрига, розташований у дельті Дніпра на території Білозерського району Херсонської області. Це зафіксував, зокрема, український інформаційний ресурс DeepState, який напередодні оновив свої інтерактивні карти. Це важливий з тактичної перспективи клаптик суходолу посеред Дніпра на Херсонщині.

Військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Сергій Грабський раніше заявляв, що наразі не йдеться про вдале форсування Дніпра українськими силами і наступ на позиції росіян на лівобережжі Херсонщини.

На його думку, ЗСУ зосереджені на обстрілах позицій і логістичних маршрутів противника на півдні.

«Збройні сили ведуть методичну операцію з руйнування системи оборони противника на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Це чітко видно по характеру ударів, які завдаються по базах, складах, пунктах управління, місцях зосередження особового складу і по комунікаціях», — пояснював він BBC News Україна.

Експерт вказує, що на Херсонщині сформувався певний «трикутник», тобто українські воїни тиснуть на російські позиції з двох боків — з боку правобережжя Дніпра і з боку Запорізької області — та мають можливість завдавати удари вглиб окупованої території.

Відповідно, в таких умовах росіяни не можуть закріпитися і створити монолітну систему оборони своїх позицій.