Українські військові стоять перед важливим вибором – відступити чи відповісти контрнаступом, стверджує військовий експерт Олександр Мусієнко. Ситуація під Часовим Яром наразі напружена, і за словами Мусієнка, варіантів дій українських військ лише два.

«Цілі та завдання можуть бути різноманітними. Від проведення контрнаступу з метою зняти тиск ворога, до організації відступу з певних позицій. Ситуація насправді складна. Наші війська роблять все можливе, щоб стримати ворога та виграти час. Але чим саме завершиться цей епізод – це поки що велика невідома», – розповів Мусієнко під час ефіру телемарафону.

За його словами, допомога від США буде використовуватися залежно від ризиків, які існують на фронті.

«Одним із головних ризиків є втрата часу. Ми вже пропустили багато можливостей через необхідність стримувати ворога голими руками. І хоча безпілотники спростили ситуацію, втрата часу все одно була великою. Проте з надходженням допомоги ситуація повинна покращитися», – пояснив експерт.

За словами Мусієнка, Кремль намагається активізувати свої дії перед очікуваною допомогою від США, а це може призвести до подальшого наступу ворога.

«Тому вони пришвидшили ті дії, які планували зробити пізніше, на середину травня. Вони це роблять зараз, атакують меншими силами, не такими підготовленими, але вони атакують. І перед нашими підрозділами зараз стоїть завдання вибороти час, поки допомога підходить. І тоді буде завдання використати цю допомогу. Коли ця зброя буде – цей наступ буде зупинено, я в цьому впевнений. Але до тих пір, я допускаю, що нашим військам доведеться відступати ще з деяких позицій. Треба бути готовим, що ворог буде мати певні тактичні успіхи на Сході», – зазначив Мусієнко.

З урахуванням загрози, що стоїть перед українськими військами, та важливості прийняття стратегічних рішень, роль американської підтримки стає надзвичайно важливою для подальшої долі бойових дій на сході України.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що президент України Володимир Зеленський пояснив, від чого залежить перехоплення ініціативи на фронті Збройними силами України та розгортання подальшого українського контрнаступу.

Як передає кореспондент, свою думку з цього приводу Зеленський висловив на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві.

«Стабілізаця на фронті, потужність нашої армії, перехоплення ініціативи, розгортання контрнаступальних дій — усе це залежить, напевно, від трьох головних пунктів», — наголосив Зеленський.

Зокрема, за його словами, перший пункт — це схвалена міжнародними партнерами фінансова допомога і позитивні рішення урядів цих країн, у тому числі США, щодо безпекової допомоги.

Зеленський назвав цей пункт дуже складним, але вважає його виконаним: «Є пакет, є фінансова підтримка. Це значить, що ми можемо розраховувати на ці гроші».

Другий пункт, як зазначив президент, — це вчасне постачання зброї для вчасної підтримки української армії: «Сьогодні позитиву у цьому пункті я поки що не бачу. Поставки є. Вони потроху пішли. Треба цей процес пришвидшити».

Третій пункт стосується того, що конкретно з обіцяної допомоги доїде до України. Глава держави назвав цей пункт найголовнішим.

«Одне питання, коли є гроші. Це дуже важливо. І ми ще раз вдячні нашим партнерам. Але для нас дуже важливо — що за ці гроші ми отримаємо? І ось це «що» найголовніше. Я просто не говорю про четвертий пункт: де ми можемо використовувати ту чи іншу зброю. Це окрема бесіда», — сказав Зеленський.