З’явились думки серед експертів, що Путін не зможе скористатись ядерною зброєю, оскільки вище керівництво скине його з посту.

Володимир Путін, глава Росії, не має можливості вирішити питання щодо початку ядерної війни одним лише натисканням кнопки. Про це повідомляє німецьке видання BILD, яке провело ряд консультацій з дипломатами та експертами.

Міністр закордонних справ Польщі, Радослав Сікорський, вважає, що Путіну буде складно вирішити запуск ядерної війни.

«Він не може зробити це одним натисканням кнопки. Він мусить переконати своїх генералів виконати такий наказ. Ці генерали усвідомлять, що виконання такого наказу означає стати військовим злочинцем. У цей момент вони мають вибір: чи виконати наказ, чи позбутися Путіна», — сказав Сікорський.

Карло Масала, військовий експерт з університету Бундесверу в Мюнхені, погоджується з цією думкою.

«Ми мало знаємо про процес прийняття рішень щодо використання російської ядерної зброї. Але ми знаємо, що Путін не приймає рішення самостійно. У випадку тактичного застосування ядерної зброї йому потрібні командири на місцях, які передають своїм підрозділам накази щодо використання зброї. Не виключено, що деякі з командного складу не підтримають рішення Путіна», — зазначив Масала.

Франк Зауер, експерт з ядерної зброї, вважає, що будь-яка підготовка РФ до розгортання тактичної ядерної зброї не залишиться непоміченою. «Ця зброя зберігається в Росії окремо від засобів доставки. Тому будь-які переміщення або підготовка до застосування ядерної зброї на полі бою будуть помічені», — підкреслив Зауер.

За словами експерта з зовнішньої політики Томаса Єгера, ядерний удар з боку Росії викличе непередбачувану ескалацію. «США вже заявили, що вживуть рішучих заходів у такому випадку. Крім того, Росія повністю ізолюватиметься на міжнародному рівні, застосувавши ядерну зброю, і уряд Китаю вже дав зрозуміти, що не підтримує такий крок», — сказав Єгер.

Путін, очевидно, використовує ядерну зброю як інструмент шантажу та поширення страху. Однак такий крок може мати непередбачені наслідки для Росії та міжнародної спільноти.