За словами військового експерта Олександра Мусієнка, Росія мала плани завершити війну в Україні до 9 травня 2024 року. Причиною такого плану була впевненість Кремля у тому, що Київ не зможе витримати без допомоги США. Він висловив цю думку під час ефіру телемарафону.

«Росія була наповнена самовпевненістю. Вони недооцінили Україну, так само як і у 2022 році. Вони очікували, що оборонна лінія України розпадеться навіть узимку. На 9 травня планувалося не просто окупувати Часовий Яр, але й змінити адміністративні межі Донецької та Дніпропетровської областей, де піднялися б російські прапори», — розповів Мусієнко.

Проте це не відбулося через дві причини. «По-перше, українська стратегія працювала: ми змогли приховати наші справжні можливості. Але те, що Росія не передбачила, — це реакція Європи. Вони думали, що ЄС відтягне з відповіддю, дивлячись на США. Вони сподівалися на довготривалу реакцію, можливо, навіть на перемир’я», — додав експерт.

Ці коментарі висвітлюють не тільки стратегічні плани Росії, але і відповідь України на ці плани. За словами Мусієнка, ця відповідь виявилася важливим фактором, який допоміг стримати агресію Росії та зберегти територіальну цілісність України.

Однак, це лише частина більшої картини, яка охоплює глибокі політичні, військові і геополітичні аспекти конфлікту між Україною та Росією. Крім того, слід звернути увагу на роль інших держав, зокрема Сполучених Штатів та країн Європейського Союзу, у спрямуванні дипломатичних, економічних і військових зусиль для забезпечення безпеки України.

Зараз, коли ситуація на фронті залишається напруженою, а геополітичні зміни відбуваються на світовій арені, важливо залишатися відкритими до різних можливостей та зберігати обачність у відносинах з Росією та іншими державами.

Також нагадаємо, що раніше повідомлялось, що Зіткнувшись з невдачами на полі бою, Україна використовує безпілотники дальнього радіусу дії, щоб проникати далеко за лінію фронту на територію РФ, завдаючи ударів по нафтопереробних заводах, аеродромах і логістиці.

Як пише The Wall Street Journal, мета ударів — скоротити постачання палива російським військовим і позбавити Москву експортних доходів для фінансування війни. Перенісши війну в Росію, Київ також може змусити Москву передислокувати системи ППО подалі від лінії фронту.

«Дешевші та доступніші, ніж крилаті ракети, безпілотники вітчизняного виробництва дають змогу Києву обійти політичні обмеження на використання зброї, яку постачають західні союзники, під час атак на російську територію. Щоб задовольнити попит, з’явилися стартапи, які виробляють безпілотники: від витонченого UJ-25 Skyline до безіменної моделі з фюзеляжем із водопровідної труби», — пише WSJ.

У перші дні війни Україна адаптувала комерційно доступні безпілотники, як-от китайський Mugin-5, який, за словами оборонного аналітика Х. І. Саттона, було використано в одній із перших атак на штаб-квартиру Чорноморського флоту Росії на окупованому Кримському півострові в серпні 2022 року.

Однак вони поступово були витіснені власними розробками України, хоча Київ, як і раніше, значною мірою залежить від комерційно доступних китайських компонентів, пише WSJ.

Саттон виявив 19 різних моделей, що використовуються для атак на російську територію. За словами одного з виробників безпілотників, їхня вартість варіюється від 30 000 доларів до в 10 разів більшої суми. При цьому навіть у верхній частині діапазону, це все одно значно менше, ніж крилаті ракети, які західні країни надали Україні за умови, що вони використовуватимуться лише на окупованій Росією території, зазначає видання.