$39.57 €42.85
menu closed
menu open
weather +16 Київ

"Це колосальні кошти". У Повітряних силах розповіли, як Україна захищатиме F-16 від російських ударів по аеродромах

"Це колосальні кошти". У Повітряних силах розповіли, як Україна захищатиме F-16 від російських ударів по аеродромах Україна готує інфраструктуру й методики для захисту F-16 від окупантів, які прагнутимуть уразити літаки на аеродромах, заявив Євлаш
Фото: EPA

Україна готує комплекс заходів для захисту винищувачів F-16 у місцях їх базування. Про це 29 квітня речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив в ефірі національного телемарафону, який транслює канал "Рада".

Україна вже зараз готує все необхідне для того, щоб убезпечити винищувачі F-16 від ударів росіян, зазначив Євлаш. Однією з тактик захисту F-16, але не єдиною, буде їх розосередження по різних аеродромах, пояснив він.

"Коли ми отримаємо ці винищувачі, ми зможемо проводити багато різноманітних операцій. І для відбиття повітряного нападу, і для завдавання повітряних ударів по противнику. Але для цього необхідно підготувати місце їх базування, розташування. Це колосальні кошти, якщо йдеться про копання підземних сховищ, бункерів, де вони можуть зберігатися", – сказав речник.

Він додав, що зараз розробляють різні варіанти, як і де саме можна буде дислокувати західні винищувачі в Україні.

"Це буде розосереджене використання на різних типах злітних смуг, аеродромах. Ворогу буде складно їх знаходити. Для цього будуть використовувати різний набір методів, вводити ворога в оману й одночасно ефективно застосовувати їх [літаки], захищати наш повітряний простір. Уже є ряд напрацювань і думок, як можна буде безпечно розмістити літаки F-16 в Україні", – резюмував Євлаш.

Контекст

Надати Україні F-16 після завершення навчання пообіцяли Нідерланди, Данія, Норвегія й Бельгія (з 2025 року). Перші F-16 мають передати в Україну до літа 2024 року, зазначили в міноборони Великобританії.

22 січня тодішній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що українські пілоти в межах навчання на F-16 уже літають на них з інструкторами. За його словами, для передання Україні винищувачів поки не зовсім готові пілоти, інфраструктура, інженери "та інші чинники, про які менше говорять".

У березні видання The New York Times писало, що до літа 2024 року 12 українських пілотів будуть готовими до бойових вильотів після 10 місяців навчання в Данії, Великобританії та США. Україна до цього моменту матиме шість літаків F-16.