Люди, які працювали або жили на територіях з радіоактивним забрудненням, можуть виходити на пенсію раніше, ніж зазвичай. Зменшення пенсійного віку від 1 до 13 років раніше, в залежності від часу, проведеного на таких територіях.

Це означає, що їм не потрібно мати такий довгий страховий стаж, як іншим, мінімально потрібно мати 15 років стажу. Розмір звичайної пенсії за віком залежить від загальних правил, але є спеціальні пільги та додаткові виплати для тих, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи.

Гроші / фото: Pinterest
Гроші / фото: Pinterest

Наприклад, якщо хтось став інвалідом через Чорнобиль, він може отримувати пенсію, яка розраховується відповідно до втрати в заробітній платі.

Для людей, які мають інвалідність через Чорнобиль, є також гарантовані мінімальні розміри пенсій, які залежать від ступеня інвалідності. До пенсії можуть додаватись додаткові суми в залежності від того, до якої групи належить постраждалий.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Важливо, що пенсія також може бути призначена членам сім'ї померлого, який належав до постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Загалом, у квітні Верховна Рада прийняла законопроєкт, який вирішує деякі питання щодо стажу, зараховуваного особам, які працювали за кордоном. У країні налічується близько 10,2 млн пенсіонерів, і середній розмір їхніх пенсій складає близько 5743 грн.

Нагадаємо, хто отримає надбавки за минулі місяці: пенсіонерам дали останній шанс

Вам буде цікаво дізнатися ТЦК ждет коллапс: сроки поставили в тупик