У березні цього року в Україні було проведено індексацію пенсій, яка також стосувалася пенсій військовослужбовців, хоча не всі відчули підвищення.

Ольга Хоренко, яка обіймає посаду заступниці начальника управління пенсійного забезпечення у Чернігівській області, виступила на "Українському Радіо Чернігів" з поясненнями стосовно цієї ситуації.

Людина, яка тримає гаманець із грошима
Людина, яка тримає гаманець із грошима

Вона зазначила, що індексація пенсій проводиться щороку з 1 березня і враховується лише основний розмір пенсії. Для того, щоб пенсія була проіндексована, пенсіонер має бути на обліку станом на 31 грудня попереднього року.

Таким чином, ті, хто були призначені на пенсію після 1 січня поточного року, отримають індексацію тільки з наступного року. Причини, чому деякі люди не відчувають індексації, можуть бути різними.

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Гроші / фото: tr.tax.gov.ua
Гроші / фото: tr.tax.gov.ua

Якщо пенсія вже досягла максимального розміру, як у випадку з пенсією за вислугу років, яка зросла від 20 930 гривень до 23 610 гривень, подальше збільшення через індексацію не відбувається, оскільки пенсія не може перевищувати максимальний розмір.

Інша ситуація стосується пенсії у разі втрати годувальника. Якщо первісний розмір пенсії низький, то вона підвищується лише до рівня, що не може бути нижчим за два прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність, згідно із законодавством.

Якщо пенсія становить лише 2 тисячі гривень, її можуть автоматично підняти до мінімально необхідного рівня, що становить 4 722 гривні з 1 березня 2024 року, щоб відповідати вимогам закону. Процес індексації може мати нюанси, залежно від конкретних обставин отримувача пенсійних виплат.

Нагадаємо, в Україні пенсіонерам "дозволили" не платити за доставку газу: деталі важливої ​​заяви

Вам буде цікаво дізнатися надбавка у 50% від прожиткового мінімуму: хто має вже готувати документи