В Україні триває повномасштабна війна проти Росії, і наша країна розраховує на отримання американських винищувачів F-16. Наші хоробі льотчики зможуть вправно атакувати аеродроми РФ разом з потужною авіацією РФ — Сушками, Тушками, Мігами і не лише.

Однак слід розуміти, що на початкових етапах їх використання може мати певні обмеження або особливості.

Західні винищувачі фактично будуть застосовувати так само, як наші Су-27, Міг-29 та іншу авіацію радянського зразка, лише з поправкою на те, що F-16 досконаліші та новіші, поділився думкою з українським ЗМІ експерт інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Іван Киричевський.

«…не варто виключати, що на початку якогось особливого формату використання F-16 не буде», — сказав він.

За думкою аналітика, американські літаки можуть використовувати авіабомби JDAM, які вже були надані США. Зазначена дальність цих авіабомб, до 28 кілометрів, проте експерт вказує на те, що ці бомби не призначені для використання на літаках типу МіГ, тому при їх запуску фактична дальність може відрізнятися від заявленої.

Декілька західних країн, включаючи Данію, зобов’язалися надати Україні літаки F-16. Перед передачею винищувачів українські пілоти проходять навчання у Великобританії та Франції. Крім того, на Заході навчають персонал, який буде забезпечувати технічне обслуговування цих винищувачів.

Посол Данії в українській державі Олє Егберг Міккельсен у квітні говорив, що Копенгаґен вирішив надати Києву всі свої винищувачі F-16, і вони мають бути на нашій землі вже влітку.

«Нема чого хвилюватися. F-16 будуть доставлені, як і обіцяли», — підкреслив він.