Вівторок, 21 Травня

Будинок вчених у Львові повернули у власність громади

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

У Львові через суд повернули Будинок вчених місту. Будівля незаконно перебувала у володінні Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України. Крім того, її використовували з метою одержання прибутку.

Як повідомили у пресслужбі прокуратури, Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України без жодних правових підстав зареєструвала право власності на Будинок вчених. При цьому ця будівля належить до списку пам’яток, які не підлягають приватизації. Фактично, Будинок вчених використовували з метою одержання прибутку. А це суперечить поняттю неприбуткової організації.

“Приміщення фактично належало до обласної комунальної власності і правових підстав для оформлення та передачу його у приватну власність не було. Реагуючи на порушення, прокурори довели безпідставність набуття права власності відповідачем на будівлю”, — йдеться у повідомленні.

Відтак Господарський суд Львова постановив повернути пам’ятку архітектури в центрі міста громаді.

Нагадаємо, 27 листопада 2021 року у День пам’яті жертв Голодоморів чернівецький блогер Олександр Заліско влаштував вечірку в Будинку вчених. Він та гості публікували у соцмережах фото та відео з вечірки. Там були танці та застілля. У той час Львівщина перебувала у “червоній зоні” карантину і такі заходи були заборонені. Ведучий Володимир Остапчук опублікував у своєму “Instagram” фото столу, яку підписав “Голодна туса”. Згодом він вибачився за це написавши, що підпис не був наругою чи гумором над Днем пам’яті жертв Голодоморів.

У соцмережах негативно відреагували на подію, зокрема зазначали, що влаштовувати вечірки у День пам’яті жертв Голодоморів недоцільно. 29 листопада частина блогерів, які були на вечірці, опублікували в “Instagram” відео із вибаченнями. Вибачився і сам уродинник. Попри це низка брендів відмовилася працювати з блогерами, які були на вечірці.

У серпні 2022 року Галицька окружна прокуратура подала позов до Господарського суду про повернення у власність львівської громади Будинку вчених. Тоді у прокуратурі заявили, що це унеможливить проведення “сумнівних масових заходів в історичній пам’ятці міста Львова, як от молодіжна вечірка, яка відбулась в листопаді минулого року та набула широкого негативного резонансу у ЗМІ”.