Українські пенсіонери можуть зіткнутися із ситуацією, коли частину їхніх пенсійних виплат буде вилучено з рішення суду. Це може статися у разі непогашених боргів, які пенсіонер не спроможний сплатити іншим шляхом.

Міністерство юстиції роз'яснює, що одним із заходів примусового виконання судового рішення є стягнення коштів із заробітної плати, пенсії, стипендії або інших джерел доходу боржника.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Такі відрахування провадяться за відсутності коштів на рахунках боржника у банках або інших фінансових установах, недостатності його майна для повного покриття сум боргу, а також у випадках стягнення періодичних платежів.

У такій ситуації суд ухвалює рішення про відрахування частини пенсійних виплат щодо погашення заборгованості протягом певного періоду часу. Причинами для стягнення частини пенсії можуть бути, наприклад, борги за комунальні послуги за умови звернення їхнього постачальника до суду.

Популярні новини зараз
Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Однак законодавством встановлено чіткі ліміти на розмір відрахувань із пенсій.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Цілком забрати всю суму пенсії у боржника не можна. Для деяких видів боргів можна стягувати не більше 50% від розміру пенсійних виплат. На аліменти, повернення переплаченої заробітної плати та відшкодування збитків.

Для інших видів стягнень розмір відрахувань щодо пенсії не може перевищувати 20%.

Нагадаємо, соціальна допомога перетворилася на безгрошів'я: через обіцянки пенсіонер втратив усе

Як повідомляв "Знай.ua", пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хто може сподіватися

Знай.ua писав, не менше 7800 гривень на місяць: хто з громадян може оформити таку пенсію