Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах. Протягом доби отримано підтвердження про зменшення кількості особового складу противника на 179 осіб. І це лишень на півдні!

Ворог втратив 18 одиниць озброєння та військової техніки, з них:
— 1 танк;
— 1 міномет;
— 14 одиниць авто-бронетехніки;
— 1 аерофотостанція;
— 1 БпЛА .
Знищено 3 ворожі бліндажі та 2 спостережні пункти.

В естонській розвідці вважають, що Росія намагається максимально прискорити наступальні дії в Україні, щоби встигнути до прибуття на фронт західної допомоги. Проте що далі, то менше шансів, що фронт обрушиться. Українським силам вдається стримувати ворога, незважаючи на деякі локальні успіхи росіян.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на ERR.

Полковник Антс Ківісельг, керівник розвідувального центру Сил оборони Естонії на брифінгу так прокоментував нинішню ситуацію на фронті: Росія використовує останній шанс досягти прориву в Україні, бо після прибуття військової допомоги від західних країн зробити це буде набагато складніше.

Інтенсивність атак росіян значно збільшилася, проте успіхи окупантів мають локальний характер. Обвалення фронту, швидше за все, не станеться, бо українські захисники їх як можуть, стримують.

“Росія намагається використати останнє вікно можливостей, поки західна військова допомога повністю не прибула в Україну і не була розгорнута в операціях,” – сказав Ківісельг.

Глава естонської розвідки згадав російські обстріли, спрямовані на мирне українське населення. Він вважає, що Росія у такий спосіб намагається створити “нічию зону”. Зменшити інтенсивність обстрілів можна завдяки ефективній роботі систем ППО в Україні.

Важливо, що ЗСУ не лише обороняються, військові проводять активні дії, б’ють по військових цілях ворога, нафтових об’єктах Росії. Підполковник відзначив успішні атаки по військових об’єктах в окупованому Криму та по всій території РФ.

Ківісельг вважає, що найбільший тиск ворог зосереджує біля Часового Яру на захід від Бахмута і на Мар’їнському напрямку на захід від Донецька. Також окупанти активно атакують населені пункти між Авдіївкою та Покровськом, які пов’язані із залізницею.

Також, ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп говорить, що місто Часів Яр на Донеччині є однією з найважливіших точок докладання зусиль окупаційної армії РФ. А місто Покровськ – це більш далекосяжна мета.

«Саме в цьому контексті варто говорити. Є цілі локальні, прямо тут – якесь село чи якась посадка. Часів Яр – найважливіша локальна мета. Але треба бачити і більш амбітну мету, яку вони ставлять собі на цьому напрямі. По суті, це захоплення Часового Яру, вихід до Костянтинівки, а трохи збоку, скажімо так, – спроба вийти до Покровська. Якщо подивитися на мапу і побачити дорогу, що з’єднує Костянтинівку і Покровськ, то я би сказав, що це їхня відносно далекосяжна ціль на цій ділянці фронту», — зазначив експерт.

Давид Шарп також прокоментував, чи може окупаційна армія РФ досягти якихось успіхів до 9 травня, так званої «сакральної» дати.

«Я не прихильник рахувати щось за датами. Йде війна, під час якої Кремль ставить своїм Збройним силам завдання щодо захоплення території. Я не знаю, як ці завдання пов’язуються з термінами, але я впевнений, що вони стоять і без зв’язку з термінами…Зважаючи на все, найближчими днями – без зв’язку з 9 травня, але думаю, і після нього – будуть важкі бої. Російська армія спробує скористатися можливостями там, де, як вони можуть бачити та припускати, що українська оборона – не стабілізована. Тобто просунутися десь ще більше. Особливо там, де умови дозволяють», — каже ізраїльський військовий оглядач.

За його словами, Часів Яр продовжить залишатися одним із головних пунктів, куди окупанти докладатимуть зусилля.