Російські війська продовжать завдавати ударів по Україні та виконувати штурмові операції на фронті незалежно від гучних заяв про перемир’я. Про це повідомив речник Повітряних Сил Збройних Сил України, майор Ілля Євлаш, в ефірі одного з каналів, коментуючи можливість припинення бойових дій на період Великодніх свят та Олімпійських ігор.

За його словами, у минулі роки не було жодного перемир’я, і не буде його і цього року.

«Росія вже анонсувала, здається, що Великоднього перемир’я не буде. Росіяни вже повідомляли про якісь перемир’я були в 22-23 році. Але, як ми бачимо, ніякого перемир’я не було. Просто нічого більше, ніж гучні слова, гучні заяви», — зазначив Євлаш.

Крім того, він зауважив, що війна буде тривати. За його словами, російські окупанти продемонстрували, що для них немає нічого святого.

«Вони б’ють і на Новий рік… Щоб зламати. Оце бажання напаскудити людям, зламати їх психологічно, показати, що у вас немає шансу, що ви програєте. Це більше навіть і психологічний тиск на людей, які знаходяться всередині країни, в тилу, в тому числі. Однак, як ми бачимо, зараз ми все одно тримаємося», — розповів Ілля Євлаш.

Він зауважив, що вже третій рік триває повномасштабне вторгнення, і війна триває вже 10 років, проте російським військам не вдалося здійснити свої стратегічні плани знищення стратегічної інфраструктури України.

«Як ми бачимо, зв’язок є, світло є, ми продовжуємо існувати. Звісно, це неприємно, коли немає світла вдома, ти не можеш прийти нормально попрацювати. Це все, звісно, що впливає. Ми бачимо, що протистояння, воно досить жорстке. І навіть в такі свята, на Великдень, вони можуть завдавати ударів. Вони зараз витримали певну паузу декілька днів підряд», — наголосив речник Повітряних Сил.

За інформацією Повітряних Сил, російські окупанти наразі активно здійснюють розвідку і, ймовірно, готуються до нового удару.

«Він зараз пару днів вичекав, завдав удару по наших тепловим енергетичним станціям. Зараз ми фіксували, з найбільшого «шахеди» були останніми днями. Зараз ми чекаємо, ми не можемо виключати того, що цієї ночі ворог не здійснить знову комбіновану атаку. І знову ж таки по наших енергетичним об’єктам», — резюмував Євлаш.

Варто зазначити, що за словами керівника департаменту медіаграмотності Центру протидії дезінформації РНБО України Івана Сличка, російські окупанти з великою ймовірністю можуть здійснити ракетний удар по території України під час святкування Великодніх свят.

Він наголосив на важливості уважного ставлення українців до сигналів повітряної тривоги.

«Враховуючи досвід минулих років, з високою ймовірністю РФ також готує ракетні провокації в період святкувань, тому не ігноруйте сигнали повітряних тривог. Якщо щось подібне заявлятиметься в інфопросторі, ми повідомлятимемо, але вже варто не нехтувати сигналами тривоги та відразу йти в укриття», — сказав Сличко.

Він також підкреслив високу ймовірність роботи диверсійно-розвідувальних груп противника в прикордонних областях України і закликав громадян бути дуже уважними та обережними. Крім того, Центр протидії дезінформації очікує зростання релігійних конфліктів у медійному просторі під час Великодніх свят.

«Ми прогнозуємо зростання релігійних конфліктів у інфополі в період Великодніх свят. Росія, як завжди, бере якийсь серйозний інфопривід і викручуватиме його у своєму ключі», — додав Сличко.

Він зауважив, що кількість провокативних фейків та маніпуляцій, спрямованих на дискредитацію священнослужителів та вірян УПЦ МП в Україні, буде зростати.