Вівторок, 21 Травня

Уряд Польщі схвалив зміни до правил допомоги українським біженцям

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

Польський уряд 30 квітня схвалив проєкт змін до закону про допомогу громадянам України, який передбачає більшу прозорість у виплаті фінансової допомоги, а також зміни до умов проживання українських біженців. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на RMF FM.

Серед найважливіших змін, які передбачені законопроєктом, є прив’язка виплат за програмами “800 плюс” (800 злотих на місяць на одну дитину) та “Добрий старт” (300 злотих один раз – для дітей, що йдуть до школи) до обов’язкової шкільної освіти.

Передбачається, що ці виплати надаватимуть українцям, які живуть із дитиною на території Польщі, в разі обов’язкового відвідування дитиною школи або дошкільного закладу освіти.

Законопроєкт встановлює максимальний 36-місячний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови, та звільнення українських школярів від обов’язкового іспиту з польської мови у восьмому класі у 2024/2025 навчальному році.

Документ також формально продовжує тимчасовий захист для українців у Польщі, які тікають від війни, до 30 вересня 2025 року – відповідно до ухваленого минулого року рішення Ради Європейського Союзу.

Також польський уряд хоче з 2025 року запровадити новий статус перебування для українців – із поточного тимчасового захисту на посвідку на тимчасове проживання строком на три роки. Для цього громадяни України повинні оновити інформацію про себе в польських базах даних і подати електронну заяву на ім’я воєводи воєводства, де мешкають.

Інші зміни в документі стосуються скорочення або скасування допомоги, пов’язаної з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців з України. У разі ухвалення в Сеймі закон за винятком окремих положень набуде чинності 1 липня 2024 року.