В Україні ухвалили законопроект, який дозволить регулювати трудові відносини домашніх працівників, діяльність яких пов'язана з роботою в сім'ях.

Тепер для таких працівників будуть запроваджені спеціальні трудові договори, але лише в тому випадку, якщо їхня праця здійснюється регулярно і на постійній основі.

Прибирання в будинку, фото kakpochistit
Прибирання в будинку, фото kakpochistit

Це зроблено задля створення умов для виведення цієї категорії працівників із тіньової економіки та забезпечення ним соціального захисту. Законопроект №5695 був прийнятий депутатами Верховної Ради у другому читанні.

Згідно з нововведеннями, домашнім працівником визнаватиметься особа, яка забезпечує життєдіяльність домогосподарства не менше 40 годин на місяць. Однак важливо відзначити, що робота, яка виконується, наприклад, прибиральницею квартир раз на тиждень, не підпадає під це визначення.

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах
Показати ще

Роботодавцем у цьому випадку вважатиметься один із членів сім'ї. Для укладання трудового договору потрібно вказати низку обов'язкових умов, включаючи:

  • імена сторін;
  • дату початку дії трудового договору;
  • термін дії договору, якщо його передбачено;
  • опис виду та характеру робіт;
  • умови оплати праці та її періодичність;
  • тривалість робочого дня;
  • умови щорічної відпустки.

Домогосподар, прибирання по дому / фото: Pinterest
Домогосподар, прибирання по дому / фото: Pinterest

Також домашньому працівнику буде заборонено розголошувати конфіденційну інформацію, отриману під час проживання у домашньому господарстві.

Робочий день такого працівника може бути поділений на частини, але загальна тривалість праці не повинна перевищувати 8 годин на день.

Крім обов'язкових умов, трудовий договір може містити і додаткові умови, наприклад, надання житла працівникові. Зміни до договору можуть вноситися лише за згодою обох сторін, а обов'язкове соціальне страхування та ведення трудових книжок здійснюватиметься на добровільній основі.

Раніше ми писали про те, що російські бабусі намагаються заробити у "вебках", щоб оплатити комуналку та їжу: "Не вистачає"

Крім того, Знай.ua повідомляв, про відпочинок і не мрійте: хто з українців не зможе піти у відпустку